Wanneer er een arbeidsongeval plaatsvindt, kan dat grote gevolgen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. Bent u werknemer, dan zijn vooral de eerste twee alinea’s voor u van belang. Bent werkgever, lees dan vanaf deze alinea. We leggen u uit waar u dan allemaal op moet letten.

Wanneer is er sprake van een arbeidsongeval?

Er is sprake van een arbeidsongeval wanneer een werknemer te maken krijgt met een ongeluk op het werk. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij van een vrachtauto gevallen is bij het laden en lossen, is uitgegleden op kantoor over een pas gedweilde vloer of een hand tussen een machine heeft gekregen. De schade die de werknemer daardoor lijdt, kan de werknemer dan vaak verhalen op zijn of haar werkgever. Dit kan wanneer de schade die geleden is voortkwam bij het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden. De werkgever is verplicht om ongevallen die leiden tot blijvend letsel of een ziekenhuisopname te melden bij de Arbeidsinspectie.

Werknemer – Wat moet u doen wanneer u een arbeidsongeval overkomt?

Als u te maken krijgt met een arbeidsongeval, meld dit dan direct bij uw werkgever en eventueel ook aan de bedrijfsarts. Er moet worden aangetoond dat de schade ontstaan is bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Daarnaast is het aan te raden zo snel mogelijk contact met de arbeidsrecht advocaat van Bernhaege advocaten op te nemen. Verder is het belangrijk dat u vanaf dag 1 uw schade goed bijhoudt. Hierbij is het ook verstandig om een ongevalsrapport aan te vragen bij de arbeidsinspectie. Bernhaege Advocaten kan u hierbij op weg helpen en uw werkgever voor de door u geleden schade aansprakelijk stellen.

Werkgever – Bent u altijd aansprakelijk?

Als werkgever bent u in vrijwel alle gevallen aansprakelijk voor een arbeidsongeval. Ook wanneer u alle juiste veiligheids- en voorzorgsmaatregelen genomen hebt om het arbeidsongeval te voorkomen. Het enige geval waarin u als werkgever niet aansprakelijk bent, is wanneer er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Let op: er is zelfs in het geval waarin de werknemer zich niet aan de veiligheidsinstructies houdt nog geen sprake van bewuste roekeloosheid. Verder is het belangrijk dat u zich aan de meldingsplicht houdt om het arbeidsongeval te rapporteren bij de Arbeidsinspectie.

Wat te doen nadat uw werknemer een arbeidsongeval is overkomen?

Nadat er in uw bedrijf een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden, moet u dit direct melden bij de Arbeidsinspectie en uw arbeidsongevallenverzekeraar. In principe handelt uw verzekeraar de zaak voor de rest af. Omdat in bijna alle gevallen aansprakelijkheid wel vaststaat, wordt het eigenlijk een financieel verhaal. De verzekeraar zal gaan kijken wat de precieze geleden schade is. Dit kan echter lang, soms zelfs jaren, duren omdat het vaak heel lang duurt voordat de schade afgewikkeld kan worden. De letselschade bij de getroffen werknemer moet namelijk een punt bereiken waarbij de situatie niet meer verbeterd of verslechterd. Daarna pas kan de exacte schade worden begroot en het eindbedrag worden berekend.

Vind hier uw hulp.

Heeft er een arbeidsongeval plaatsgevonden op uw werk en heeft u juridische hulp nodig? Bent u door uw werknemer aansprakelijk gesteld voor de schade? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de arbeidsrecht experts van Bernhaege Advocaten. Wij hebben hier ervaring mee en staan u graag terzijde.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.