Vrijwel op dagelijkse basis sluit u bedrijfsmatig of privé een contract of gaat u een verbintenis aan. Dit doet u mondeling en schriftelijk. Voor het rechtsgeldig tot stand komen van veel verbintenissen is geen schriftelijk contract noodzakelijk en volstaat een mondelinge overeenkomst. Voorkom problemen en raadpleeg altijd een advocaat verbintenissenrecht.
Wat is verbintenissenrecht?
Het verbintenissenrecht is het onderdeel van het burgerlijk recht. Het houdt zich bezig met het regelen van verbintenissen tussen twee of meer partijen.
Wel geen overeenkomst advocaat inschakelen?
Het probleem met mondeling gemaakte afspraken is dat deze moeilijker te bewijzen zijn. Helaas is tegenwoordig het gezegde “een man een man, een woord een woord” niet meer van toepassing. Het is daarom raadzaam belangrijke of ingewikkelde afspraken op papier te zetten. Zo kunt u op basis hiervan uw contractpartij aanspreken als hij de gemaakte afspraken niet nakomt.
Er is nog een een bijkomend voordeel van het schriftelijk vastleggen van afspraken. Onduidelijkheden tussen partijen worden vaak duidelijk opgehelderd tijdens het vastleggen van de afspraken in een overeenkomst.
Niet zelden leven partijen in de veronderstelling dat zij mondeling duidelijke afspraken hebben gemaakt. Als de gemaakte afspraken vervolgens aan het papier worden toevertrouwd, blijkt er in de communicatie toch iets mis te zijn gegaan.
Voorkomen is beter dan genezen. Het is in uw belang dat de gemaakte afspraken op voorhand bij beide partijen duidelijk zijn. Dit bewerkstelligt u door een schriftelijke vastlegging.
Een gespecialiseerde advocaat verbintenissenrecht kan u hier bij uitstek bij van dienst. Zo kan de advocaat een overeenkomst of contract opstellen of controleren.
De juridische consequenties van afspraken.
Een advocaat verbintenissenrecht kan u ook preventief wijzen op de juridische consequenties van bepaalde te maken afspraken. Op deze manier weet u wat uw rechten en plichten zijn en die van uw contractpartij.
Ontstaat er een conflict met degene met wie u afspraken heeft gemaakt? Als hierop het verbintenissen- en contractenrecht van toepassing is staat u sterker met een document. Zeker als hierin exact staat beschreven wat de gemaakte afspraken zijn.
Een contract legt de rechten en plichten van de contractpartijen vast. Het levert in een gerechtelijke procedure bovendien dwingendrechtelijk bewijs op. Een rechter is verplicht de inhoud van een overeenkomst als waar aan te nemen.
Daardoor leveren in een contract vastgelegde afspraken een aanzienlijk bewijsvoordeel op voor degene die hierop in een procedure een beroep doet. Dit in het geval hij wordt geconfronteerd met een contractpartij die zijn verplichtingen niet nakomt.
Met een overeenkomst heeft u een sterkere zaak in het geval van een wanprestatie van uw contractpartij. Als specialisten verbintenissenrecht worden wij ingeschakeld voor het opstellen of controleren van onder meer de navolgende documenten:
- Aandeelhoudersovereenkomst
- Algemene voorwaarden
- Agentuurovereenkomst
- Arbeidsovereenkomsten voor be- en onbepaalde tijd alsook oproepcontracten
- Bankgarantie
- Beëindigingsovereenkomst
- Borgstellingsovereenkomst / akte van borgtocht
- Akte van sessie
- Distributieovereenkomst
- Detacheringsovereenkomst
- Echtscheidingsconvenant (inclusief ouderschapsplan)
- Franchiseovereenkomst
- Geheimhoudingsovereenkomst
- Geldleningsovereenkomst / schuldbekentenis
- Huurovereenkomst
- Intentieovereenkomst (LOI)
- Koopovereenkomst voor o.a. de overname van aandelen of een activa/passiva transactie
- Leaseovereenkomst (operational en financial)
- Licentieovereenkomst
- Maatschapsovereenkomst
- Managementovereenkomst
- Onderhoudscontract (LSA)
- Overeenkomst van opdracht
- Overname overeenkomst (inclusief garanties)
- Pandakte
- Raamovereenkomst (inclusief deelovereenkomsten)
- Vaststellingsovereenkomst
- VOF contract (Vennootschap onder firma)
- Verkoopovereenkomst
Dwaling, bedrog of misbruik.
Als geen ander weten onze advocaten wat de gevolgen van gemaakte afspraken zijn. Zij zijn immers gespecialiseerd in het verbintenissen- en contractenrecht. Zij hebben ook ruime ervaring met het voeren van gerechtelijke procedures.
Dit maakt ons de in te schakelen expert contractenrecht voor het opstellen of controleren van overeenkomsten. En zo nodig voor het in rechte afdwingen van nakoming van gemaakte afspraken. Ook voor vragen over de rechtsgeldigheid van overeenkomsten kunt u bij ons terecht.
Bijvoorbeeld in het geval een overeenkomst onder dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Of in een situatie dat uw contractpartij niet tekeningsbevoegd is. Maar ook behept is met een geestelijke stoornis of anderszins handelingsonbevoegd of handelingsonbekwaam is. Verbintenisrechtelijke vraagstukken van algemene aard behoren ook tot onze expertise zoals:
- Ontbinding
- Opschorting
- Verzuim
- Boetebedingen
- Verrekening
- Schuld- en contractsoverneming
Wat kan onze verbintenissenrecht advocaat voor u betekenen?
Onze advocaat verbintenissenrecht vertelt u graag helder en concreet wat wij voor u kunnen betekenen. Heeft u algemene vragen zoals “Wat gebeurt er als u een zaak verliest“. Lees ook onze juridische blogs over bijvoorbeeld contracten als u meer wilt weten over actueel juridisch nieuws.
Woont u in de buurt van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch, Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Dan bent u welkom op onze vestiging in Veghel. Bel ons gerust via 0413 35 22 11.
Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer 0412 76 02 27.