Wat gebeurt er als u een zaak verliest? Als u een rechtszaak verliest, is dat allereerst ontzettend vervelend. Er kunnen dan diverse vragen bij u opkomen. Wie betaalt de gemaakte kosten van beide partijen? Heb ik nog opties om toch mijn gelijk te behalen?

Vaak wordt gedacht dat de verliezende partij per definitie opdraait voor de gemaakte kosten van de tegenpartij. Dit is echter niet altijd het geval. De rechter bekijkt per geval of de verliezende partij (een deel van) de kosten moet dragen van de andere partij. De rechters gebruiken hierbij standaard maatstaven. Ook verschilt het per rechtsgebied wat gangbaar is in de verdeling van de (proces)kosten.

Het kan zo zijn dat voor u de mogelijkheid van bijvoorbeeld (hoger) beroep open staat of zelfs nog cassatie. Indien er nog een rechtsmiddel open staat, kunt u besluiten de zaak voor te leggen aan een hogere rechter. Of deze mogelijkheid er is en tot welke rechter u zich moet wenden, verschilt per geval. Heeft u vragen over bovenstaande? Onze advocaten informeren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.