Van het aangaan van een langdurige samenwerking tot de koop van een pak melk in de supermarkt; u sluit dagelijks meer overeenkomsten dan waar u zich bewust van bent. Maar wat als u akkoord gaat met een aanbod, terwijl dat niet uw bedoeling is? We bespreken hier wat er gebeurt na aanbod en aanvaarding. Lees verder of contact onze advocaat verbintenissenrecht.

De meest spraakmakende vergissing in het licht van het sluiten van overeenkomsten is u wellicht bekend: de deelnemer aan de Postcode Loterij Miljoenenjacht die een bod van € 125.000,- voor zijn koffer accepteerde door middel van een druk op de rode knop. Totaal overdonderd door zijn eigen handelwijze geeft de deelnemer onmiddellijk na zijn handeling bij Linda de Mol aan dat dit niet de bedoeling was en dat hij graag verder wenst te spelen. Mag dat of is er reeds een overeenkomst tot stand gekomen door de bewuste druk op de knop?

Hoe komt met aanbod en aanvaarding een overeenkomst tot stand?

Een overeenkomst komt tot stand door een uitgebracht aanbod van een (rechts)persoon en aanvaarding van dat aanbod door de ander. Belangrijk is dat een aanbod onderscheiden dient te worden van een uitnodiging tot onderhandeling. Van een aanbod is namelijk pas sprake als de essentialia van de beoogde overeenkomst daarmee bekend worden. Aanvaarding van het aanbod dient binnen de gestelde of een redelijke termijn plaats te vinden.

Wanneer een partij het aanbod mondeling doet, is het gebruikelijk dat dit aanbod direct aanvaard (of verworpen) wordt. Na aanvaarding kan het aanbod in beginsel niet meer herroepen worden. In het genoemde voorbeeld biedt de bank de deelnemer € 125.000,- en dat bod wordt aanvaard door de deelnemer doordat hij op de rode knop drukt: er is een overeenkomst tot stand gekomen. De spelleiding van de Postcode Loterij Miljoenenjacht laat de deelnemer niet verder spelen en feliciteert hem met het bedrag van € 125.000,-.

Gebrekkige wilsuiting.

De deelnemer start een procedure en stelt zich op het standpunt iets verklaard te hebben wat niet overeenstemt met zijn wil. Dit wordt ook wel een gebrekkige wilsuiting genoemd. In een andere zaak heeft de rechter beslist dat het ontbreken van de wilsovereenstemming in de weg staat aan de totstandkoming van de overeenkomst.

Wanneer de werkelijke wil van een persoon namelijk niet overeenkomt met het aanbod en de aanvaarding daarvan kan er geen overeenkomst tot stand komen. In die casus heeft een bieder tijdens de executieveiling van een bedrijfspand op de ‘MIJN’-knop gedrukt op het moment dat de koopsom ruim een miljoen euro bedroeg. De bieder was in de veronderstelling dat hij een bedrag van € 550.000,- bood.

De rechtbank heeft in de Miljoenenjacht-zaak echter besloten dat de deelnemer met het indrukken van de knop het bod van de bank heeft aanvaard en dat de overeenkomst rechtsgeldig tot stand is gekomen. De spelregels waren duidelijk en beheersing van de zenuwen is een onderdeel van het spel waaraan de deelnemer deelneemt. Als een deelnemer dus drukt op de rode knop aanvaardt hij daarmede het aanbod van de bank en is er dus een overeenkomst tot stand gekomen.

Leren van andermans fouten.

Van belang in het licht van de gebrekkige wilsuiting is of uit stukken of verklaringen blijkt wat de daadwerkelijke wil was ten tijde van het verrichten van de handeling waarmee de wil wordt geuit. De bieder op de executieveiling heeft aannemelijk kunnen maken dat zijn wil niet overeenstemde met de uiting daarvan. Uit een taxatierapport – dat de bieder op had laten stellen voor de executieveiling – bleek dat de executiewaarde ongeveer € 600.000,- was, waardoor het onlogisch was dat hij ruim een miljoen euro op het bedrijfspand zou bieden. De deelnemer aan de Postcode Loterij Miljoenenjacht had zijn zenuwen daarentegen gezien de spelsituatie simpelweg in bedwang moeten houden.

Genoemde voorbeelden klinken u wellicht wat exotisch in de oren, maar ook u dient zich bewust te zijn van de gevaren omtrent totstandkoming van overeenkomsten. Zowel als ondernemer en/of particulier sluit u dagelijks (meerdere) overeenkomsten waarbij de belangen soms hoog op kunnen lopen. Wees u er bewust van wat een aanbod met zich mee kan brengen en wees voorzichtig met aanvaarding van een aanbod voordat u er helemaal zeker van bent!

Advocaat verbintenissenrecht.

Wenst u begeleid te worden bij de totstandkoming van een overeenkomst onder nadere te formuleren voorwaarden of heeft u andere vragen gerelateerd aan het verbintenissenrecht? Neemt u gerust vrijblijvend contact op met onze advocaat. Wij helpen u graag verder!

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.