Eerder schreven wij een artikel over ‘Risicobeperking door opschorting: hoe werkt dat?’: een juridisch middel dat gebruikt kan worden om financiële risico’s te beperken. Een ander middel om de financiële risico’s van uw onderneming te beperken is verrekening van vorderingen. Hier leest u wat dit precies is en hoe u dit moet doen.

Een schuld tegen een vordering wegstrepen.

Een voorbeeld. U heeft een softwarebedrijf en u bestelt 5 computers bij elektronicazaak Appel BV. Appel BV levert deze computers aan u en stuurt u een factuur van € 5.000,-. Deze dient u binnen 30 dagen aan Appel te betalen. U heeft ondertussen Appel echter een softwarepakket geleverd, waarvoor u Appel een factuur stuurde van € 2.000,-. Deze dient Appel binnen 30 dagen aan u te voldoen. Appel en u hebben nu over en weer een vordering op elkaar. Deze facturen mag u verrekenen: u trekt uw vordering op Appel (€ 2.000,-) af van uw schuld aan Appel (€ 5.000,-). Resultaat is dat u Appel dan nog € 3.000,- dient te betalen.

Vereisten verrekening.

Verrekenen mag niet altijd. De wet stelt een aantal voorwaarden aan de mogelijkheid tot verrekening:

  1. Er mag alleen verrekend worden als de partij aan wie u uw factuur stuurde dezelfde partij is als de partij die een vordering op u heeft.
  2. Het moet gaan om dezelfde soort prestaties. Bij geldvorderingen over en weer is dit geen probleem. Lastiger wordt het als de prestaties bestaan uit het leveren van goederen. In principe kan dan ook verrekend worden, mits het over en weer gaat om goederen van dezelfde soort en kwaliteit. Dit komt echter niet zo vaak voor.
  3. Verrekening gebeurt niet automatisch. Eén van beide partijen moet aan de ander verklaren dat hij wil gaan verrekenen. Deze verklaring mag mondeling of schriftelijk gedaan worden. Instemming van de schuldenaar is overigens niet vereist.
  4. Uw vordering op de schuldenaar moet afdwingbaar zijn. Dit is het geval indien bijvoorbeeld de betalingstermijn is verstreken waardoor de vordering opeisbaar is geworden. Het is niet noodzakelijk dat de vordering die de schuldenaar op u heeft, opeisbaar is.

Aanvullend recht.

De wettelijke regels over verrekening zijn van aanvullend recht. Dit betekent dat er in een overeenkomst van de wettelijke regels mag worden afgeweken. Vaak wordt dit in algemene voorwaarden gedaan. Lees dus goed de kleine lettertjes als u wilt gaan verrekenen. Het kan zijn dat de leverancier verrekening volledig heeft uitgesloten, heeft beperkt of juist heeft uitgebreid.

Verrekening in faillissement.

Wat als de schuldenaar failliet gaat? Ook dan mag u gewoon verrekenen. Het is niet noodzakelijk dat de vordering al opeisbaar is. Wel geldt als hoofdregel dat schuld en vordering beide ontstaan dienen te zijn vóór de faillietverklaring of dat deze voort dienen te vloeien uit handelingen vóór de faillietverklaring met de gefailleerde verricht. Het maakt ook niet uit welke rang uw vordering in het faillissement inneemt: de verrekening vindt als het ware buiten de afwikkeling van het faillissement plaats. En dat is heel fijn, aangezien u nu niet hoeft af te wachten of er nog iets in de boedel overblijft.

Advocaat contractenrecht.

Wilt u weten of u een openstaande vordering op uw wederpartij mag verrekenen met een schuld die u bij diezelfde partij heeft of wenst u hulp bij het verrekenen van uw vordering? Neem vrijblijvend contact op met onze advocaat contractenrecht.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.