Vastgoedrecht, een veelomvattend en niet te onderschatten rechtsgebied! Het is niet gek dat bij vastgoed wordt gedacht aan investeerders en hoge wolkenkrabbers, maar niets is wat het lijkt. Het vastgoedrecht komt vaker voor in het dagelijks leven dan men denkt.

Koop en verkoop van onroerende zaken.

De meest voor de hand liggende gebeurtenis waarbij u te maken heeft met het vastgoedrecht is in de situatie van koop en verkoop van onroerende zaken. Dat hoeven geen wolkenkrabbers te zijn. Wanneer u uw huis of een gemeenschappelijk eigendom te koop wilt aanbieden, dan bevindt u zich op het terrein van het vastgoedrecht.

Er komen diverse juridische aspecten en vragen in deze situatie de kop op steken. Moet een mede-eigenaar ook mee tekenen? Is er een kettingbeding afgesproken? Is er een kwalitatieve verplichting op de zaak gevestigd? Heeft iemand een recht van eerste koop bedongen?

Als het u begint te duizelen door al deze regels en wetten, begrijpen wij dit goed. Onze advocaat goederenrecht kan u helpen bij het uiteenzetten van uw juridische positie, zodat u niet voor verrassingen komt te staan na het tekenen van een koopovereenkomst.

Als het koopcontract getekend is, wordt uw aanbod een onherroepelijk aanbod waardoor u wellicht meer zekerheid ervaart, maar juich niet te vroeg na de verkoop van het huis. U heeft nog geen garantie dat er een overdracht plaats gaat vinden. U loopt het risico dat de kopende partij niet op komt dagen bij de notaris.

Een reden hiervoor kan de financiering zijn. Als in de koopovereenkomst een financieringsvoorbehoud is opgenomen, kan dit een reden voor ontbinding zijn voor de koper. Een advocaat kan het financiële leed verzachten door beslag te leggen bij de koper. Door gebrek aan financiële middelen bij de koper zal echter ook beslag leggen zijn kracht verliezen.

Wij geven u daarom graag het advies: ga enkel financiële verplichtingen aan die zijn gedekt door een daadwerkelijk gestorte waarborgsom of bankgarantie of kom een ontsnappingsclausule overeen voor de nieuw aangekochte woonruimte.

Aansprakelijkheid.

Heeft u een huis gekocht met verborgen gebreken en staat het water tot aan uw enkels? De aansprakelijkheid voor deze gebreken is een veelbesproken onderwerp. De koper mag in ieder geval verwachten dat hij normaal gebruik van de woning kan maken. De verkoper is aansprakelijk voor een gebrek dat dit onmogelijk maakt.

Dit kan echter beperkt worden. Gebreken in verband met de ouderdom van de woning kan hij uitsluiten in een ouderdomsclausule. De koper verklaart dan dat de zaak een bepaalde leeftijd heeft en hij zich er bewust van is dat hij van een oudere woning een mindere bouwkwaliteit kan verwachten. Een niet-zelfbewoningsclausule geeft aan dat de koper zich ervan bewust is dat de verkoper de woning niet zelf gebruikt en daarom een gebrek aan de woning niet behoeft te kennen.

Ook een clausule met betrekking tot bodemverontreiniging is niets vreemds. Besteed dus aandacht aan de clausules in de overeenkomst. De aankoop van onroerend goed moet een verrijking van uw leven zijn en niet een groot blok aan uw been.

Niet alleen koper en verkoper kunnen aansprakelijk worden gehouden voor fouten die flinke schadeposten hebben opgeleverd. Ook de verkopend makelaar en notaris kunnen in de uitvoering van hun taken fouten maken waarvoor zij aansprakelijk moeten worden gesteld. Deze personen kunnen aansprakelijk worden gesteld via een civiele procedure of het tuchtrecht voor de schade die zij u hebben toegebracht.

Heeft u vragen over aan onze advocaat vastgoedrecht?

Onze advocaat vastgoedrecht staat u graag met een flinke dosis proceservaring en raad en daad bij in deze procedures.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Andere expertises van ons kantoor.

Ruimtelijke ordening.

Alle rechtsregels met betrekking tot de inrichting van van de (openbare) ruimte, ook wel planologie genoemd.

Bouwrecht.

Dit recht geeft regels en waarborgen voor bouwprocessen, denk aan het aannemingsrecht.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.