Belastingvrij schenken aan uw kind voor een dure studie of de aankoop van een eerste huis is eenvoudig. Er hoeft zelfs geen notaris aan te pas te komen. Let wel op. Als het door u geschonken bedrag wordt gebruikt voor een woning die zowel op naam van uw kind als zijn of haar partner staat komt uw schenking voor de helft toe aan de partner van uw kind. Wilt u dat het geld ook na de beëindiging van een relatie of scheiding tot het vermogen van uw kind blijft behoren?

In dit artikel geven wij u tips hoe u dit kunt realiseren en welke manieren van belastingvrij schenken aan uw kind er zijn. Lees verder of neem contact op met onze advocaat verbintenissenrecht.

Belastingvrij schenken.

De overheid wil vroegtijdig schenken stimuleren. Daarom kunt u aan uw kind in 2023 bijvoorbeeld eenmalig maximaal € 28.947,00 schenken voor een koopwoning. Dit zonder dat uw kind hierover schenkbelasting hoeft te betalen. Tegelijk kunt u zich vermogensrendementsheffing besparen en uw kind betaalt later minder erfbelasting. Naast deze fiscale voordelen is het natuurlijk ook gewoon prettig dat u uw kind kunt helpen op het moment dat uw kind dit nodig heeft. Check voor het actuele bedrag wat u belastingvrij kunt schenken de website van de Belastingdienst.

De voorwaarden voor belastingvrij schenken:

  • Het geld wordt uiterlijk drie jaar na de schenking gebruikt voor het koophuis. Dus als uw kind de schenking in 2023 ontvangt, moet het in 2025 zijn besteed.
  • Het gaat om een eerste huis.
  • Uw kind of zijn/haar partner is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • Uw kind moet in het jaar van ontvangst wel aangifte schenkbelasting doen, ook bij een belastingvrije schenking.
  • Uw kind of zijn/haar partner heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt.

Wat mag uw kind doen met de belastingvrije schenking?

Deze vrijstelling geldt niet alleen voor schenking van ouders aan kinderen, maar ook voor een schenking van grootouders aan kleinkinderen. Het geschonken bedrag kan naast de aankoop van het huis aangewend worden voor een verbouwing, aflossing van eigenwoningschuld/restschuld of de afkoop van erfpacht. Een bedrag van maximaal € 28.947,00 mag vrij besteed worden aan iets anders dan de woning.

Schenkingsovereenkomst.

Als het gaat om een schenking die wordt uitgekeerd voor uw overlijden hoeft u niet langs de notaris om een akte te laten opstellen. Wel raden wij u aan om de schenking vast te leggen in een overeenkomst. Met een overeenkomst kunt u ervoor zorgen dat de schenking tot het vermogen van uw kind blijft behoren op het moment dat zijn/haar huwelijk of relatie voorbij is.

Een schenkingsovereenkomst heeft de volgende voordelen.

  • De overeenkomst kan als bewijs voor de Belastingdienst dienen. Zo kunt u bijvoorbeeld bewijzen dat het geld is bedoeld voor de eigen woning van uw kind.
  • U kunt voorwaarden aan de schenking verbinden, waardoor het te allen tijde in het vermogen van uw kind blijft.
  • Afspraken staan zwart op wit en daarom is het voor iedereen duidelijk wat de afspraken zijn.

Let op: twee handtekeningen.

Let er wel op dat uw kind de schenkingsovereenkomst ook mede ondertekent. Uw kind hoeft de schenking namelijk niet te aanvaarden. Om aan te tonen dat de schenking daadwerkelijk is aanvaard moet een schenkingsovereenkomst zowel door de schenker als de ontvanger ondertekend worden.

Langs de notaris.

Wilt u een schenking op papier doen die pas wordt uitgekeerd na uw overlijden? Dan bent u wettelijk verplicht uw schenking vast te leggen in een notariële akte. Een overeenkomst is dan geen optie. Legt u deze schenking alleen vast in een schenkingsovereenkomst valt het bij overlijden alsnog in de nalatenschap en bespaart u uw kind geen erfbelasting.

Wij helpen u graag verder.

Overweegt u belastingvrij aan uw kind te schenken of wenst u een reeds plaatsgevonden schenking vast te leggen in een schenkingsovereenkomst? Of heeft u naar aanleiding van het bovenstaande andere vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaat die gespecialiseerd is in het contracten- en verbintenissenrecht staat u graag te woord.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.