In dit artikel bespreken we hoe je het beste om kunt gaan met een opzegging duurovereenkomst. Hoe langer je zakelijk samenwerkt, hoe moeilijker het vaak is om de zakelijke wegen te scheiden. Letterlijk en figuurlijk. Zo ook het geval met voor onbepaalde tijd gesloten duurovereenkomsten. Voorbeelden van zulke overeenkomsten zijn de distributieovereenkomst, kredietovereenkomst, arbeidsovereenkomst en huurovereenkomst. Als alles goed gaat is er niets aan de hand. Maar op het moment dat – na verloop van tijd – de situatie minder rooskleurig is, kunnen er vragen rijzen. Een veelgestelde vraag is: hoe kan ik mijn duurovereenkomst opzeggen? Zit je daar jaren aan vast?

Golden Earring’s opzegging duurovereenkomst.

Spraakmakend in dat kader is een geschil tussen popgroep Golden Earring en haar uitgever Nanada. Met overeenkomsten uit 1971-1991 droeg Golden Earring het uitgaverecht (een soort auteursrecht) op veel van haar muziek over aan Nanada. Het auteursrecht op deze werken zou pas 70 jaar na de dood van het langstlevende bandlid eindigen. In 2017 waren de bandleden ontevreden over de inspanningen van Nanada en wilden zij de overeenkomsten beëindigen. De Hoge Raad gaf Golden Earring gelijk. Bekijk hier de uitspraak. Volgens de maatschappelijke opvatting moet het immers mogelijk zijn duurovereenkomsten te beeïndigen als de uitgever de werken onvoldoende exploiteert.

Geen wetgeving wat betreft de duurovereenkomst opzeggen.

Bij duurovereenkomsten verbinden partijen zich tot een voortdurende prestatie voor een zekere en vaak lange periode. Een algemene wettelijke regeling ontbreekt. Daarom is het aan de rechter om het juridisch kader te bepalen. Inmiddels is het vaste rechtspraak dat dergelijke overeenkomsten in beginsel opzegbaar zijn. Op dit uitgangspunt bestaan echter twee uitzonderingen die roet in het eten kunnen gooien namelijk:

  • De bedoeling van partijen.
  • De redelijkheid en billijkheid.

Bedoeling van partijen.

Uit de duurovereenkomst kan blijken dat partijen de wil hadden dat deze niet opzegbaar is. Zo meende Nanada dat muziekuitgevers ervan moeten kunnen uitgaan dat auteurs en artiesten een overeenkomst niet zomaar kunnen opzeggen. Reden hiervoor vond Nanada omdat ze veel in de carrière van artiesten investeren. De Hoge Raad was het hier niet mee eens. Naarmate overeenkomsten langer duren is het immers waarschijnlijk dat de investeringen zijn terugverdiend.

Redelijkheid en billijkheid.

De overeenkomst kan wel worden opgezegd als daar een zwaarwegende reden voor bestaat. Deze tweede uitzondering is gelegen in de redelijkheid en billijkheid, de aard van de overeenkomst en de overige omstandigheden. In het geval van Golden Earring was het onredelijk dat de bandleden aan een overeenkomst gehouden werden, terwijl deze meermaals hadden geklaagd dat Nanada onvoldoende inspanningen verrichte.

Voorkom geschillen en neem een opzeggingsmogelijkheid op.

Duurovereenkomsten zijn niet definitief en u zit er dus niet voor jaren aan vast. Het kan wel zijn dat er een redelijke opzegtermijn in acht moet worden genomen. Ook kan het voorkomen dat de opzegging gepaard moet gaan met het betalen van schadevergoeding. Aangezien de omstandigheden van het geval en de redelijkheid en billijkheid een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van de opzegbaarheid is de uitkomst onvoorspelbaar. Duurovereenkomsten veroorzaken veel juridische geschillen. Ons advies is daarom om vooraf in de overeenkomst een opzeggingsmogelijkheid op te nemen. Op die manier voorkomt u kostbare juridische procedures.

Meer weten over de opzeggingsmogelijkheid?

Heeft u vragen over duurovereenkomsten, de opzeggingsmogelijkheid of andere onderwerpen? Onze advocaat verbintenissenrecht beantwoordt ze graag.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.