Foto bij blog over uitzendbureau now Bernhaege Advocaten

Maakt u gebruik van uitzendkrachten? En maakt uw uitzendbureau gebruik van de NOW-regeling? Dient u dan het volledige loon aan het uitzendbureau te betalen? Met andere woorden: kan een uitzendbureau gebruikmakend van de NOW-regeling het volledige loon aan de opdrachtgever in rekening brengen? Hierover vertellen wij u meer in deze blog.

Wat hebben werkgevers aan de NOW-regeling?

In verband met het coronavirus heeft de overheid het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingesteld. Deze ondersteuning betreft een subsidie voor de loonkosten van de werknemers die in dienst zijn bij een werkgever en die verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Werkgevers kunnen via de NOW subsidie aanvragen, en via de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen.

De NOW-regeling geldt ook voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een flexibel en tijdelijk contract. Werkgevers kunnen ook subsidie ontvangen voor deze werknemers. Dit geldt zolang zij in dienst blijven en loon ontvangen van de werkgever gedurende de periode waarover de subsidie wordt verstrekt.
De NOW is uitdrukkelijk ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Dit zijn bijvoorbeeld werknemers met een nulurencontract. Voor payroll- en uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. De regeling geldt dus ook voor uitzendkrachten.

Een werkgever die gebruik maakt van uitzendkrachten, kan zelf geen tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De tegemoetkoming moet door het uitzendbureau worden aangevraagd.

Een voorbeeld uit de praktijk

De Nederlandse overheid heeft de NOW-regeling dus in het leven geroepen om werkgevers, die te maken hebben met een bepaalde mate van omzetverlies vanwege de coronacrisis tegemoet te komen. Dit is een tegemoetkoming in de loonkosten van de werknemers om te voorkomen dat die werknemers worden ontslagen.

Een werkgever die gebruik maakt van uitzendkrachten, kan zelf geen tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De tegemoetkoming moet door het uitzendbureau worden aangevraagd.

In een uitspraak van de rechtbank Gelderland1 van 30 juli 2020 (gepubliceerd augustus 2020), vorderde het uitzendbureau betaling van de facturen (de loonkosten) van de bij werkgever te werk gestelde uitzendkrachten. De werkgever wilde deze loonkosten niet (volledig) betalen. Dit omdat het uitzendbureau een beroep kon doen (en had gedaan) op de tijdelijke noodmaatregel overbrugging loonkosten (NOW).

De rechter gaat mee in het verweer van de werkgever. Deze stelt dat het niet redelijk zou zijn dat de werkgever 100% van die loonkosten moet voldoen aan het uitzendbureau. Volgens de rechter strookt dat niet met de intenties van de overheid bij het invoeren van de NOW-regeling. Deze draaien namelijk om het behoud van werkgelegenheid. De NOW-regeling dient ten goede komen aan de partij die de uitzendkrachten daadwerkelijk aan het werk houdt.

Meer informatie?

Kortom; maakt het uitzendbureau gebruik van de NOW-regeling, dan kan zij het volledige loon niet zomaar doorbelasten aan de werkgever. Heeft u hierover vragen, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Dat kan via de mail door te mailen naar info@bernhaege.nl. Ook bent u altijd welkom ons te bellen. Voor het kantoor in Oss belt u naar 0412 – 76 02 27. Wenst u iemand van het kantoor in Veghel te spreken, dan kunt u bellen naar 0413 – 35 22 11. Wij staan voor u klaar!

1De uitspraak van Rechtbank Gelderland van 30 juli

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.