Iemand zit op social media op het werk op laptop

Kunt u als werkgever richtlijnen vaststellen voor het gebruik van social media waar uw werknemer zich aan dient te houden? Dat kan zeker. Dit is een van de rechten die onder uw instructiebevoegdheid vallen.

Social media op het werk

Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van één of ander social media kanaal en er is voor ieder wat wils; Twitter en Facebook, LinkedIn en Instagram. Vrijwel iedereen gebruikt in ieder geval wel (minimaal) één kanaal qua social media. Het gebruik ervan is dan ook niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor bedrijven is het een belangrijk medium geworden om potentiële prospects, maar ook potentiële werknemers te bereiken. Daarbij is het van belang dat er uniformiteit wordt uitgestraald. Veel bedrijven hebben hiervoor dan ook vaak iemand in dienst, die ervoor zorgt dat alle online uitingen in goede orde verlopen.

Voor berichten met een zakelijk karakter heeft u als werkgever een instructierecht. Wilt u een uniforme uitstraling van uw bedrijf neerzetten dan is het aan te bevelen dat u gebruik maakt van dit instructierecht.

Uw instructierecht naar de werknemer

Ook uw werknemer maakt gebruik van social media op de werkvloer. Meestal plaatsen werknemers privé-gerelateerde berichten, maar het komt ook voor dat werknemers via social media berichten over de werkgever plaatsen. Privé-berichten vallen onder de vrijheid van meningsuiting van een werknemer. Voor berichten met een zakelijk karakter heeft u als werkgever een instructierecht. Wilt u een uniforme uitstraling van uw bedrijf neerzetten dan is het aan te bevelen dat u gebruik maakt van dit instructierecht. Uw medewerkers moeten zich dan houden aan voorschriften bij het maken van social media uitingen over uw bedrijf.

Richtlijnen opstellen voor social media

U kunt uw instructierecht verwoorden in richtlijnen, welke duidelijk weergeven wat u van uw werknemer op dit gebied verwacht. Het gebruik van een social media protocol valt zeker aan te bevelen, aangezien u op deze manier invloed kunt uitoefenen over wat uw werknemer over uw bedrijf op social media plaatst. In deze richtlijnen kunnen spelregels worden gegeven hoe u als bedrijf social media wil inzetten en op welke wijze uw werknemer hieraan kan bijdragen.

Wilt u ook graag wat meer beperkingen op de werkvloer wat betreft hoe uw werknemers privé gebruik maken van hun werkcomputers? Voor de invoering van een gedragscode voor het gebruik van e-mail en internet is de instemming van de ondernemingsraad nodig (artikel 27 lid 1 sub l WOR). Dit kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan de orde in de onderneming (social media kan immers erg afleidend zijn). Heeft uw bedrijf geen ondernemingsraad, dan mag u de richtlijnen eenzijdig (zonder toestemming van de werknemer) invoeren. Dit vloeit voort uit uw instructierecht als werkgever.

Wilt u hulp met richtlijnen opstellen?

Stel voor uw werknemer duidelijke richtlijnen op voor het gebruik van social media op het werk. Op deze wijze kunt u ervoor zorgen dat er uniformiteit over uw bedrijf wordt uitgestraald. Lees ook meer over WhatsApp onder werktijd. Heeft u hierbij hulp nodig? Wenst u een voorbeeld richtlijnen hiervoor te ontvangen?

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.