Foto van auto met spullen op dak en zonder toestemming werkgever op vakantie

Bent u zonder toestemming van uw werkgever op vakantie gegaan? Zonder toestemming werkgever op vakantie gaan kan u duur komen te staan. In een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 12-09-2017, (werknemer/Veka Shipyard Lemmer BV), wordt geoordeeld dat de werkgever werknemer terecht op staande voet heeft ontslagen.

Werknemer boekt vakantie zonder toestemming?

De werknemer boekte zijn vakantie voordat hij toestemming om vakantie te mogen genieten aan werkgever had gevraagd. Enkele maanden later vraagt werknemer schriftelijk om deze toestemming. De toestemming wordt door werkgever (2 dagen na de termijn van 2 weken zoals in artikel 7:638 BW vermeldt) geweigerd.

De weigering wordt gemotiveerd, door te stellen dat werkgever werknemer in die periode niet kon missen (gewichtige redenen); en er onvoldoende ervaren collega’s waren om de (bovenloopkraan)werkzaamheden van werknemer uit te voeren. Daar kwam volgens de werkgever nog bij dat de bedoelde collega’s eigen werkzaamheden hadden die ook gedaan moesten worden.

Werkgever bevestigt deze weigering schriftelijk aan werknemer, en waarschuwt werknemer, dat als hij niet komt werken, dit gevolgen zal hebben voor (de voortzetting van) zijn dienstverband.

Werknemer gaat toch op vakantie.

Werknemer gaat toch op vakantie, waarop werkgever de werknemer op staande voet ontslaat. Het Hof bevestigt het oordeel van de Kantonrechter, dat dit ontslag terecht is gegeven.

Hof bevestigt ontslag.

Het Hof overweegt in verband met het beroep van werknemer op het feit, dat werkgever pas na de termijn van 2 weken de vakantie heeft afgewezen, en daarmee de vakantie volgens de wensen van werknemer wordt geacht te zijn vastgesteld als volgt:

De kantonrechter heeft in rechtsoverweging 5.6 van de bestreden beschikking onbestreden overwogen, dat het beroep van [verzoeker] op de hiervoor genoemde termijn van twee weken naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, waarbij, zoals hij (ook onbestreden) heeft overwogen, meespeelt dat een spoedige reactie op een verlofaanvraag mede is bedoeld om te voorkomen dat de werknemer onvoldoende tijd heeft voor het treffen van voorbereidingen voor de besteding van zijn vakantie, en dat niet weersproken is dat [verzoeker] op het moment van zijn verlofaanvraag de boeking(en) voor zijn voorgenomen vakantie al had geregeld.

Zonder toestemming werkgever op vakantie... u bent gewaarschuwd!

Bij vragen raadpleeg onze arbeidsrecht advocaat. Meer weten over deze rechtszaak? Lees hierde  uitspraak van de rechter.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.