IE advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

Aangesloten bij

logo nederlandse orde van advocaten

De omschrijving van een octrooi in de Nederlandse Rijksoctrooiwet is: “uitvindingen op alle gebieden van de technologie die nieuw zijn, op uitvinderswerkzaamheid berusten en toegepast kunnen worden op het gebied van de nijverheid.”

Veelal duidt men octrooien waar het octrooirecht op van toepassing is ook aan met de Engelse term “patent”.

Octrooirecht in de praktijk

Het vereiste van de zogenoemde nieuwheid is binnen het octrooirecht een hele harde eis. Een uitvinding wordt als nieuw beschouwd, indien zij geen deel uitmaakt van de zogenoemde stand van de techniek, die wordt gevormd “door al hetgeen voor de dag van indiening van de octrooiaanvrage openbaar toegankelijk is gemaakt door een schriftelijke of mondelinge beschrijving, door toepassing of op enige ander wijze.” Daaronder vallen uitdrukkelijk ook schriftelijke of mondelinge beschrijvingen e.d. door de uitvinder zelf: er bestaat niet een bepaalde termijn waarbinnen je dan na je eigen publicatie alsnog een aanvrage kan indienen en dat is niet meer “te repareren”. Een eigen publicatie kan dus dodelijk zijn voor het verkrijgen van octrooirechten en daarom is het erg belangrijk om – als u zich bezighoudt met dergelijke uitvindingen – hierover tijdig gedegen advies in te winnen.

Octrooirecht Advocaat en Octrooigemachtigde

Of iets beschermd zou kunnen worden door een octrooi of het onderzoek of er al eerdere uitvindingen bestaan, voeren wij als advocaten niet uit. Daarvoor werken wij samen met zogenoemde octrooigemachtigden. Zij kunnen u daarbij adviseren en assisteren en kunnen een octrooiaanvrage voor u opstellen en de aanvrage begeleiden. Daarbij hoort ook de keuze uit de landen waar u de uitvinding zou willen octrooieren. In principe gaat dat nog per land. Echter inmiddels zijn er een behoorlijk aantal landen in de EU ver met een bepaalde vorm van een EU octrooi. Wij brengen u uiteraard in contact met een octrooigemachtigde als u daar behoefte aan heeft.

Hebt u vragen over de juridische exploitatie van octrooien omdat u wellicht licenties wilt aangaan of als er sprake zou zijn van eventuele inbreuk? Dan kunt u ons uiteraard wel inschakelen. In dat geval werken wij nauw samen met de octrooigemachtigde die inhoudelijk over alle benodigde informatie zal beschikken.

Het aanvragen en instant houden van octrooien is een erg kostbare aangelegenheid. Maar als u echt een goede uitvinding hebt, is het zeker met een goed beleid wel verstandig dit in ieder geval te overwegen. Dit vanzelfsprekend door u goed te laten adviseren door een specialist in octrooirecht. Daarom werken wij samen met partijen die ook letten op het uiteindelijke (financiële) resultaat dat behaald zou kunnen worden.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

IE advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

logo nederlandse orde van advocaten

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

Auteursrecht

Het absolute eigendomsrecht van de maker van letterkunde, wetenschap of kunst op zijn werk.

Merkenrecht

Het geheel van regels dat betrekking heeft op de vestiging, bescherming en het uitdoven van merken.

Handelsnaamrecht

Het gedeelte uit de Handelsnaamwet dat regels geeft met betrekking tot handelsnamen om verwarring en misleiding te voorkomen.