Merkenrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

Aangesloten bij

logo nederlandse orde van advocaten
logo beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht

In het tijdperk van het nog steeds groeiende gebruik van internet en het belang van online zichtbaarheid is een goede domeinnaam steeds belangrijker. Maar kunt u zomaar elke domeinnaam claimen? Wat is juridisch van belang bij domeinnamen?

Wat is een domeinnaam?

Elke pagina op internet heeft een uniek adres dat in principe wordt uitgedrukt in nummers. Het is niet te doen om al die nummers te onthouden. Ook zou het gebruik van het internet veel moeilijker zijn bij het gebruik van die nummers. Daarom heeft elk internetadres een unieke naam gekregen: de domeinnaam. Een domeinnaam is daarmee dus eigenlijk niets anders dan een adres of vindplaats op internet.

Domeinnamen zijn beschikbaar in verschillende topleveldomeinen. De meest bekende topleveldomeinen voor ons zijn .eu, .com of .nl maar denk ook aan .org en .info. Vaak is er aan een domeinnaam ook een e-mailadres gekoppeld.

Domeinnaam registreren

Om officieel houder van een domeinnaam te worden, moet u die domeinnaam registreren bij de officiële registratiepartij van het betreffende topleveldomein. Voor het topleveldomein .nl is dat de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland ofwel SIDN. Omdat het om unieke internetadressen gaat, is er per topleveldomein maar één registratie mogelijk. Zo heeft iedereen zijn eigen domeinnaam voor zijn eigen website. Als uitgangspunt voor de registratie van domeinnamen geldt het principe: “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

In principe wordt de registratie van een domeinnaam per jaar aangegaan, maar die wordt telkens en onbeperkt verlengd zolang de registratiekosten worden betaald. Daarmee geldt de registratie dus eigenlijk voor onbepaalde tijd.

Heeft u recht op een domeinnaam?

De registratie van een domeinnaam geeft in principe geen rechten. Ook niet om op te treden tegen andere domeinnamen met bijvoorbeeld slechts kleine afwijkingen. Maar meestal wordt in de domeinnaam de handelsnaam en/of het merk van een onderneming opgenomen. Als die rechten goed zijn geregeld versterkt de domeinnaamhouder daarmee zijn positie aanzienlijk.

Want hoewel bij domeinnamen het principe “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt” inderdaad het uitgangspunt is, kan met een domeinnaam wel inbreuk worden gemaakt op handelsnaam- en/of merkrechten van een ander. En in uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van onrechtmatig handelen, zelfs als er met de domeinnaam geen inbreuk op die rechten wordt gemaakt.

U kunt dus niet zomaar elke domeinnaam claimen. Bij de registratie van een domeinnaam is het dus belangrijk om te (laten) beoordelen of die domeinnaam inbreuk zou maken op rechten dan derden.

Domeinnaam overdragen

Als er sprake is van inbreuk op handelsnaam- of merkrechten door het gebruik van een domeinnaam, kan worden gevorderd dat het gebruik daarvan wordt gestaakt en die domeinnaam wordt overgedragen. Dat kan op twee manieren:

  • Via alternatieve geschilbeslechting.
  • Via een procedure bij de “gewone” rechter.

Geschillenregeling

Voor het topleveldomein .nl bestaat de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen. Die procedure wordt behandeld door de World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève. De procedure wordt overigens geheel op afstand afgedaan. Voordelen van deze procedures zijn dat die vaak sneller, goedkoper en laagdrempeliger zijn dan het alternatief van een procedure bij de gewone rechter.

Nadeel is dat in deze procedure geen schadevergoeding wegens inbreuk op handelsnaam- en/of merkrechten kan worden gevorderd. Een ander nadeel is dat een uitspraak van het WIPO tot overdracht van een domeinnaam niet wordt uitgevoerd als er binnen de in de geschillenregeling genoemde termijn alsnog een vordering bij de gewone rechter wordt ingediend. Daarmee wordt het hele voordeel dan al snel tenietgedaan.

Uit ervaring kunnen wij zeggen: het belang van een domeinnaam kan echt zo groot zijn dat hier gebruik van wordt gemaakt en een jarenlange juridische strijd wordt gevoerd.

Gerechtelijke procedure

Er kan ook direct gekozen worden voor een procedure bij de “gewone” rechter. Daarin kan in ieder geval het staken van het gebruik en de overdracht van de domeinnaam worden gevorderd, maar ook aanvullende vorderingen zoals een schadevergoeding wegens de gepleegde inbreuk kan daarbij worden ingesteld.

Als de vordering tot overdracht wordt toegewezen, moet de houder meewerken aan de verhuizing van de domeinnaam en dan zal ook SIDN dat doen. Zie ook het stroomschema dat SIDN over deze procedures op haar website plaatste.

Hulp nodig?

Gebruikt een derde een domeinnaam die inbreuk zou kunnen maken op uw rechten? Of wordt u juist aangesproken op inbreuk? Neem dan contact met ons op. Mr. Muriel van den Hazenkamp, onze specialist op het gebied van intellectueel eigendom, staat u graag te woord.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Merkenrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

logo nederlandse orde van advocaten
logo beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

IE

Het recht dat de eigendom op literaire en artistieke eigendom regelt in het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en octrooirecht.

Auteursrecht

Het absolute eigendomsrecht van de maker van letterkunde, wetenschap of kunst op zijn werk.

Handelsnaamrecht

Het gedeelte uit de Handelsnaamwet dat regels geeft met betrekking tot handelsnamen om verwarring en misleiding te voorkomen.