Heeft een advocaat een beroepsgeheim?

Ja, een advocaat heeft een beroepsgeheim. Dit is vastgelegd in de Gedragsregels voor advocaten die zij verplicht zijn na te leven. Schendt een advocaat zijn beroepsgeheim, dan is hij strafbaar en kunnen er door de tuchtraad maatregelen worden genomen.

Het beroepsgeheim van een advocaat houdt in dat er niet met anderen mag worden gesproken over de door de advocaat behandelde zaken. De advocaat is verplicht tot geheimhouding. Wie de cliënten zijn en wat de belangen van deze personen zijn, is absoluut geheim. Dit beroepsgeheim geldt te allen tijde voor de advocaat, dus niet totdat uw zaak is afgehandeld.

Wanneer heeft advocaat geen beroepsgeheim?

De uitzonderingen op deze regel zijn zeer beperkt. Het beroepsgeheim van een advocaat kan enkel aan de kant worden geschoven als een juiste uitvoering van een taak dit rechtvaardigt, u als cliënt daartoe toestemming heeft gegeven en het in overeenstemming is met een goede beroepsuitoefening. Ten slotte bestaat er een uitzondering op de regel wanneer een cliënt gaat procederen tegen zijn advocaat.

De advocaat moet zich dan goed kunnen verweren en wordt hierin beperkt door zijn beroepsgeheim. Echter wordt een advocaat ook hierin beperkt, omdat hij de belangen van zijn cliënt niet onnodig of onevenredig mag schaden. Heeft u andere vragen over het beroepsgeheim van een advocaat? Heeft u het vermoeden dat uw advocaat het beroepsgeheim heeft geschonden? Neem dan contact met ons kantoor op. Wij staan u graag met raad en daad bij.

Heeft u naast de vraag “Heeft een advocaat een beroepsgeheim?” nog meer vragen? Bekijk dan de pagina veelgestelde vragen.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.