omgevingsrecht

Omgevingsrecht

Omgevingsrecht

U wilt bouwen of u moet afbreken?

Een goede ruimtelijke ordening vormt voor het bevoegd gezag het ruime criterium of daar medewerking verleend kan worden. Het bestemmingsplan (binnenkort Omgevingsplan) is daarvoor allesbepalend. Als het bestemmingsplan uw bouwplan toelaat, dient u een aanvraagformulier in voor de verlening van een omgevingsvergunning. U krijgt dan weer te maken met andere wetten (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet milieubeheer en Waterwet) en overige (beleids-)regels.

Met name Algemene maatregelen van bestuur zoals het Besluit ruimtelijke ordening, Besluit omgevingsrecht en Activiteitenbesluit bepalen wat uw rechten en plichten uiteindelijk zijn. Dat is met name van belang wanneer de gemeente u een bouwvergunning weigert (of aan de buurman een vergunning verleent).

Of u heeft al iets gebouwd en de gemeente vindt dat u het moet afbreken. Een ander geval: uw buurman heeft een schuur gebouwd. Die schuur staat (gedeeltelijk) op uw grond. De bodem van de bouwkavel kan verontreinigd zijn en u moet deze op last van het provinciebestuur saneren op basis van de Bodembeschermingswet. Wat kunt u daartegen dan doen?

Uw belangen worden financieel geschaad, maar ook uw woon- en leefgenot wordt geraakt

Het al dan niet mogen bouwen of zelfs de last om het gebouwde af te breken voelt u in uw portemonnee. Het kost u geld. Of het levert u niet de waardevermeerdering op waarop u had gerekend. En vaak is het u helemaal niet om het geld te doen, maar wordt u geraakt in uw woon- en leefgenot. Dat daaruit weer een financieel belang kan ontstaan, nemen we evengoed mee. De komst van een chemisch bedrijf heeft weer gevolgen voor de externe veiligheid die voor een heel belangrijk deel de fysieke leefomgeving bepaalt.

U wilt uw droom verwezenlijken en in ieder geval serieus genomen worden

Wij spannen ons in om uw gerechtvaardigde belangen te verwoorden en te laten horen bij de gemeente. U wilt uw droomhuis realiseren of genieten van uw zwembad, of u wilt uw bedrijfsactiviteiten ontwikkelen. Misschien wilt u zelf een ruimtelijk project ontwikkelen en realiseren. Allemaal doelen waarvoor wij de weg willen vrijbanen.

U bent het er niet mee eens: wij staan u bij in en buiten rechte

U wilt de gemeente (in de praktijk vrijwel altijd het college van burgemeester en wethouders) op andere gedachten brengen. U wilt het bestuur overtuigen van uw gelijk. Dan is het goed dat u weet welk bestemmingsplan van toepassing is en welke mogelijkheden dat bestemmingsplan in relatie tot de bijzondere wetten biedt om uw doelen te bereiken.

Misschien moet u wel gewoon een aanvraag omgevingsvergunning indienen, maar misschien juist niet en moet u een handhavingsverzoek indienen. Het kan ook zomaar zijn dat u een bezwaarschrift of beroepschrift in moet dienen. Om nog maar te zwijgen van zienswijzen die eerst tegen het ontwerpbesluit (in de praktijk vaak ontwerp-bestemmingsplannen) moeten worden ingediend.

Krijgt u te maken met wetten en regels omtrent het omgevingsrecht? Waar uw zaak ook om draait, wij staan u graag bij.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Omgevingsrecht

Wilt u door ons gebeld worden?

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties