Afbeelding van slot in verband met wet bescherming bedrijfsgeheimen

Op 23 oktober 2018 ging de Wet bescherming bedrijfsgeheimen in werking. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? In deze blog wordt antwoord gegeven op deze vraag.

Wat is een bedrijfsgeheim

De Wbb beschermt bedrijfsgeheimen, maar wanneer is sprake van een bedrijfsgeheim? De Wbb bepaalt dat het moet gaan om informatie die aan de volgende drie eisen voldoet:

  1. De informatie moet geheim zijn.
  2. Het moet handelswaarde bezitten omdat de informatie geheim is.
  3. De informatie moet onderworpen zijn aan redelijke maatregelen om geheim te blijven.

Uit deze vereisten blijkt dat een bedrijf zelf iets moet hebben gedaan, om de informatie geheim te houden. Met andere woorden; door de Wbb zijn bedrijfsgeheimen niet automatisch beschermd.

De Wbb komt een benadeelde partij tegemoet in de bewijsproblematiek. De Wbb geeft namelijk duidelijk aan welke specifieke activiteiten als onrechtmatig worden beschouwd.

Welke maatregelen kunt u nemen om informatie geheim te houden?

Als bedrijf kunt u bijvoorbeeld technische, digitale of contractuele maatregelen nemen. Bij digitale maatregelen kunt u bijvoorbeeld denken aan encryptie van bestanden of e-mails. Contractuele maatregelen zouden kunnen zijn het opnemen van geheimhoudingsclausules in een overeenkomst. Daarnaast en met betrekking tot werknemers kunt u ook een geheimhoudingsbepaling in arbeidsovereenkomsten opnemen.

Geheimhoudingsbeding formuleren in een arbeidsovereenkomst

Een goede formulering van het geheimhoudingsbeding is en blijft dus van groot belang om het bedrijfsdebiet van de werkgever te kunnen beschermen. De inwerkingtreding van de Wbb heeft hier niets aan veranderd. Wel kan een goede en betere beschrijving ervoor zorgen dat die specifieke situaties ook onder de Wbb vallen. Dit kan relevant zijn in verband met de bewijsproblemen. Voor u als werkgever kan het dus van belang zijn om een geheimhoudingsbeding beter en specifieker te gaan formuleren.

Wat voegt de Wbb wel toe?

De Wbb komt een benadeelde partij tegemoet in de bewijsproblematiek. De Wbb geeft namelijk duidelijk aan welke specifieke activiteiten als onrechtmatig worden beschouwd. Zo is bijvoorbeeld het gebruik en het openbaar maken van een bedrijfsgeheim onrechtmatig als het bedrijfsgeheim onrechtmatig is verkregen. Ook wordt het mogelijk om de partij die de geheimhouding heeft overtreden te laten veroordelen tot het vergoeden van de volledige proceskosten.

Meer weten over de Wet bescherming bedrijfsgeheimen?

Voor het beschermen van uw bedrijfsgeheimen blijft het van belang dat u maatregelen treft. Een geheimhoudingsbeding in een arbeidsovereenkomst blijft zijn waarde behouden en is in ieder geval ten zeerste aan te bevelen. Als er sprake is van een overtreding van het beding, kan de Wet bescherming bedrijfsgeheimen u helpen met het bewijs. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Dit kan door ons te mailen via info@bernhaege.nl. Ook kunt u ons telefonisch bereiken. Bel voor ons kantoor in Veghel naar 0413 – 35 22 11 of voor ons kantoor in Oss 0412-76 02 27. Wij kunnen u met allerlei zaken bijstaan!

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.