persoon vinkt vakjes af op de checklist scheiden

Emoties na de aankondiging

Soms zien echtparen de scheiding al aankomen, maar dit kan ook heel onverwacht voor één van hen zijn. Nadat de echtscheidingsmelding is gedaan is er vaak sprake van een periode van shock. Men ervaart vaak ongeloof dat het huwelijk echt voorbij is. Er is een intensief rouwproces voor nodig om dat een plaatsje te kunnen geven en dit kost vooral tijd. Naast het eigen rouwproces zijn daar ook de zorgen over hoe het met de kinderen zal vergaan en hoe de toekomst er wat betreft woonruimte uit zal zien. Uiteraard zijn er ook zorgen op financieel gebied en hoe dat plaatje er in toekomst uit zal gaan zien.

Een checklist scheiden ter houvast

De praktijk laat zien dat de (toekomstig) alleenstaande ouder vaak geen idee heeft wat hem of haar in het kader van de scheiding te wachten staat. Laat staan dat hij of zij een stappenplan heeft hoe dit allemaal aan te pakken. Door de Belastingdienst is een tool ontwikkeld in de vorm van een checklist scheiden. Deze is te vinden op de site van de Belastingdienst onder het onderwerp scheiden of uit elkaar gaan. Vervolgens kunt u deze lijst onder het kopje “Wat moet ik allemaal regelen” vinden. Door het doorlopen ervan ontstaat een overzicht van de zaken waaraan gedacht dient te worden in het specifieke geval bij de echtscheiding. Als u gaat scheiden is het heel handig om deze checklist te doorlopen. Zodoende is er alvast een eerste idee over de zaken die geregeld dienen te worden. Daarnaast is er uiteraard professionele bijstand nodig ter aanvulling en invulling van dit lijstje.

Professionele bijstand nodig?

Deze bijstand kan worden verricht door een familierechtmediator of een echtscheidingsadvocaat. Onze advocaten zijn als advocaat en mediator verbonden aan de vFAS, de vereniging voor advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- familie- en erfrecht. Zij zorgen voor een goede en respectvolle begeleiding. Zij streven er vooral naar dat op relatief korte termijn duidelijkheid ontstaat over de zorgregeling, woonruimte en financiële regeling. Dit alles om het de alleenstaande ouder in deze roerige periode overzichtelijkheid en duidelijkheid te bieden. De alleenstaande ouder en de kinderen verdienen nu eenmaal een goed geregelde scheiding.

Neem contact op!

Heeft u vragen? Bijvoorbeeld over hoe u de zorg voor uw kinderen moet verdelen met uw ex-partner? Of over uw financiële situatie? Maak een lijst van uw vragen en maak gebruik van ons gratis intakegesprek. Of neem contact op met onze advocaat gespecialiseerd in het echtscheidingsrecht, deze helpt u graag verder. U kunt een e-mail sturen naar info@bernhaege.nl. Belt u liever even? Dan kunt u naar een van onze vestigingen in Veghel of Oss bellen. Het telefoonnummer van onze locatie in Veghel is t. 0413 – 35 21 11 en dat van Oss is t. 0412 – 76 02 27.