waar verblijven kinderen bij lockdown

De vraag "Waar verblijven kinderen bij lockdown?" krijgen we vaak de laatste tijd. De wereld is volledig in de ban van het nieuwe coronavirus. Vorige week heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst gesproken over een pandemie. De huidige strenge maatregelen door de Nederlandse regering gelden voorlopig tot 6 april a.s. om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dammen. Onzeker is of scherpere maatregelen zoals een volledige lockdown zullen worden doorgevoerd.

Als we kijken naar de landen om ons heen waar reeds het lockdown regime is afgekondigd, dan geldt dat mensen enkel nog voor essentiële activiteiten naar buiten mogen. Daar wordt onder verstaan: het doen van boodschappen of naar het werk gaan. Ook mag dit in uitzonderlijke gevallen indien sprake is van noodzakelijke familie-aangelegenheden. Bent u ondernemer en werkt u met leveranciers in gebieden waar het virus heerst? Lees dan ook deze blog. Ook informeren wij werkgevers en werknemers over de arbeidsrechtelijke gevolgen van een epidemie in Nederland.

Waar verblijven kinderen bij lockdown? Maak afspraken.

Er zijn in Nederland veel kinderen met gescheiden ouders die over en weer bij de ene dan wel de andere ouder verblijven. Wat is nu geldend in geval van een lockdown? Waar verblijven de kinderen dan?

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. Dit onderwerp valt zeker onder het ouderlijk gezag. Dat betekent dat indien de ouders gezamenlijk het gezag over de kinderen hebben, zij samen bevoegd (en verplicht) zijn om hierover te beslissen.

Maar wat als de ouders hierover samen geen overeenstemming bereiken? Dat is lastige materie waar vanzelfsprekend nog geen rechtspraak over is. Vandaar het advies aan alle gescheiden ouders om hier nu al afspraken over te maken. Als de situatie van een lockdown wordt afgekondigd, leidt dit vaak tot stressvolle situaties en onder die omstandigheden is overleg vaak moeizamer.

Vooral belangrijk is dat de ouders samen goed overleggen en kiezen voor hetgeen waar de kinderen het meest bij gebaat zijn.

Zaken om rekening mee te houden.

Waar dienen de ouders naar te kijken? Van belang is vooral het belang van de kinderen zelf. Een aantal factoren speelt hierbij een rol:

  • Welke ouder is het meest in de gelegenheid de kinderen op te vangen?
  • Bij welke ouder lopen de kinderen het minste risico? (Het is niet logisch om een ouder die het coronavirus heeft de zorg voor de kinderen fulltime op zich te laten nemen – als deze ouder dit al kan.)
  • Welke regeling waren de kinderen tot dat moment gewend?

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen uiteraard nog andere factoren een belangrijke rol spelen. Is bijvoorbeeld één van de ouders arts en dient deze op het werk te blijven? Dan is het logisch dat de andere ouder tijdelijk de kinderen opvangt.

Zorgen voor goed contact.

Vooral belangrijk is dat de ouders samen goed overleggen en kiezen voor hetgeen waar de kinderen het meest bij gebaat zijn. Dat is uiteraard dat de kinderen zoveel mogelijk contact met beide ouders kunnen onderhouden.

Kan dat niet omdat één van de ouders zelf het virus heeft en te ziek is? Of is één van de ouders in een vitale functie werkzaam en kan hij of zij niet weg van werk? Zorg dan voor andere soorten van contact zoals Facetime, WhatsApp of bellen. Zorg ervoor dat het rustig is en blijft voor de kinderen en dat zij voldoende en veilig contact met beide ouders kunnen blijven behouden.

Wees voorbereid en blijf gezond.

Het advies is dus aan alle gescheiden ouders: maak nu alvast afspraken voor het geval een totale lockdown wordt aangekondigd. Hopelijk is dit niet nodig, maar heb het achter de hand en vooral: blijf gezond!

Meer weten?

Heeft u andere vragen naast "Waar verblijven kinderen bij lockdown?" voor wat betreft uw kinderen tijdens een lockdown? We doen ons best om al uw vragen te beantwoorden. U kunt contact opnemen met onze echtscheidingsrecht advocaat door te bellen naar +31 413 35 21 11 voor ons kantoor in Veghel of +31 412 76 02 27 voor ons kantoor in Oss. We helpen u graag verder.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.