iemand ondertekent een contract

Volgens de media is de tussenbaan een trend. Na de supermarktbranche gaat ook KLM het vier- of vijfjaarscontract op grote schaal invoeren. Ook het nieuwe kabinet lijkt lange tijdelijke contracten te willen bevorderen. De voordelen? De werkgever zit niet meteen aan een werknemer vast, terwijl de werknemer meer tijd krijgt om zich te ontwikkelen en bewijzen. Als ondernemer is het belangrijk om in te spelen op economische en juridische ontwikkelingen. U kunt dit doen door uw overeenkomsten regelmatig te toetsen. In dit artikel leest u waarom de tijdelijke arbeidsovereenkomst het overwegen waard is.

Verhoging arbeidsproductiviteit

Een gemotiveerde, goede werknemer is voor u een meerwaarde. Logisch. Maar wist u dat de keuze qua arbeidsovereenkomst kan bijdragen aan de arbeidsproductiviteit in uw organisatie? Een goede overeenkomst zoekt het evenwicht tussen zekerheid, kosten en kwaliteit. Tegen de tijd dat het tijdelijke contract afloopt, worden werknemers gedwongen om de balans op te maken o.a. wat betreft hun arbeidsproductiviteit. Op die manier worden ze gestimuleerd om te investeren in hun niveau als werknemer. Het gat tussen vaste en flexibele overeenkomsten lijkt daarmee gedicht.

Flexibel maar niet gebonden

Door een tussenbaan te creëren kunt u een werknemer voor een langere periode aan u binden, maar hoeft u hem nog niet voor onbepaalde tijd in dienst te nemen. Werkgevers kunnen een vijfjaarscontract aanbieden als dit het eerste contract van een werknemer is. In zekere zin omzeilt dit de ketenregeling die een werknemer na twee jaar automatisch een vast contract geeft. Na het vier- of vijfjaarscontract kan de overeenkomst nog één keer verlengd worden met drie maanden. Bijvoorbeeld om afrondende werkzaamheden te verrichten als een project nog net niet klaar is. Uiteraard kan de werkgever er ook voor kiezen de werknemer na deze periode vast in dienst te nemen.

Wettelijke spelregels

De wet stelt geen limiet aan de duur van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. U bent vrij om het zelf te bepalen. Regels bieden voordelen wanneer er slim op ingespeeld wordt. Zo heeft u bij een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter niet de mogelijkheid om een proeftijd op te nemen. Bij tijdelijke contracten voor twee jaar of langer is de maximaal op te nemen proeftijd twee maanden.

De voordelen van een vier- of vijfjaarscontract

  • Hogere arbeidsproductiviteit
  • Mogelijkheid om proeftijd op te nemen
  • Zonder opzegmogelijkheid voor de werknemer
  • Omzeiling ketenregeling
  • Mogelijkheid om nog eenmaal voor drie maanden te verlengen
  • Behoud van expertise

Goede overeenkomsten kunnen u geld, tijd en problemen besparen. Laat uw arbeidsovereenkomsten daarom regelmatig aanpassen anno nu.

Wij helpen u graag verder!

Onze advocaten volgen de ontwikkelingen rond arbeidsovereenkomsten op de voet. Heeft u vragen over arbeidsrecht of heeft u andere vragen? Neemt u gerust vrijblijvend contact op met ons door te mailen naar info@bernhaege.nl, of bel direct naar onze vestiging in Veghel 0413 – 35 22 11 of onze vestiging in Oss 0412 – 76 02 27. Onze advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht staat u graag te woord.