Advocaat burgerlijk procesrecht.

mr. Annelies Jansen

profielfoto mr. Annelies Jansen

mr. Cynthia Timmer-Gijsbers

profielfoto mr. Cynthia Timmer-Gijsbers

mr. Marissa Reedijk

profielfoto mr. Marissa Reedijk

Meer weten over.

Aangesloten bij.

logo nederlandse orde van advocaten
logo nederlandse vereniging voor procesrecht
logo vereniging van incasso- en procesadvocaten

Stel, u ontvangt een dagvaarding waarin de eiser vordert dat u een bepaald bedrag zou moeten betalen. U weet dat deze vordering nergens op gebaseerd is en overweegt om geen verweer te voeren. Wat zijn de gevolgen wanneer u geen verweer voert tegen de dagvaarding? En wat is een verstekvonnis?

Als u een dagvaarding ontvangt, dan staat daarin een datum waarop u in persoon of bij advocaat bij de rechtbank dient te verschijnen. Op deze dag hoeft u niet naar de rechtbank toe. Het is een administratieve handeling. Indien u niet uiterlijk op de genoemde dag verschijnt, dan zal de rechter verstek tegen u verlenen en vonnis wijzen. Wat een verstekvonnis inhoudt, leest u hierna.

Verstek: gedaagde is niet in de procedure verschenen.

Wanneer u als opgeroepen partij niet in de procedure verschijnt, dan zal de rechter toetsen of aan alle formele vereisten voor de oproeping en verschijning is voldaan. Als de rechter van oordeel is dat dit het geval is, maar u niet (of niet op de juiste wijze, bijvoorbeeld niet bij advocaat) in het geding bent verschenen, dan verleent de rechter verstek. Dit is ook het geval wanneer u het griffierecht niet tijdig voldoet.

Als aan de formele vereisten is voldaan, zal de rechter vervolgens kijken naar de vordering van de eiser. Deze vordering wordt in een verstekvonnis meestal toegewezen, tenzij deze vordering de rechter onrechtmatig of ongegrond voorkomt. Van de gedaagde is dan geen verweer bekend bij de rechter. Als gevolg daarvan vindt er slechts een beperkte toetsing plaats waardoor zelfs substantiële vorderingen bij verstek toegewezen kunnen worden.

U kunt nog zuiveren.

Tussen het moment dat de rechtbank vaststelt dat u als gedaagde partij niet in de procedure bent verschenen en het uitspreken van het verstekvonnis zit meestal vier weken. Op dat moment kan het verstek nog door u gezuiverd worden. Dit kunt u doen door alsnog in de procedure te verschijnen of het griffierecht te betalen. Wanneer het verstek is gezuiverd wordt de procedure vervolgens op de normale wijze voortgezet en zult u een termijn krijgen om op de dagvaarding te reageren.

Verstekvonnis: executie.

Zuivert u het verstek niet, dan zal de rechter overgaan tot het wijzen van het verstekvonnis. Vaak wordt door een eisende partij gevorderd dat het vonnis uitvoerbaar bij voorraad wordt verklaard. Dit betekent dat het vonnis meteen ten uitvoer kan worden gelegd ondanks dat daar nog de mogelijkheid van verzet – en in sommige gevallen hoger beroep – tegen open staat.

Het verzet heeft geen schorsende werking voor het verstekvonnis dat uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. Als veroordeelde partij dient u dan direct te betalen. Het storten van het bedrag in depot kan dan een optie zijn.

Heeft u hulp nodig?

Bent u niet tijdig in een procedure verschenen waardoor een verstekvonnis dreigt of is dit vonnis zelfs al gewezen? Wij informeren u graag over uw positie en over de mogelijkheden. Mail ons via info@bernhaege.nl. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met een van onze vestigingen. Voor Veghel belt u naar het telefoonnummer 0413 – 35 22 11 en voor Oss naar 0412 – 76 02 27. Onze advocaat burgerlijk procesrecht staat u graag te woord.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.

Incasso.

Het innen van geld of openstaande vorderingen van een schuldenaar, ook wel wanbetaler genoemd.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.