Foto akker bij blog over verjaringstermijn grond

Regelmatig worden wij gebeld door mensen over "verjaringstermijn grond". Zij stellen ons de vraag hoe en wanneer zij een strook grond van de buren of de gemeente in eigendom kunnen verkrijgen door verjaring. Wat zijn de voorwaarden voor verjaring precies? En wat is de verjaringstermijn van grond? U leest de antwoorden hier.

Maar eerst: Wat is verjaring?

Verjaring is een juridische constructie die ervoor zorgt dat iemand eigenaar wordt van een goed (bijvoorbeeld een stuk grond) zonder dat hij daarvoor hoeft te betalen. Verjaring kan op twee manieren plaatsvinden:

  • Verkrijgende verjaring: De bezitter van een goed wordt door verloop van tijd eigenaar van dat goed.
  • Bevrijdende verjaring: De schuldeiser van een schuldenaar wordt door verloop van tijd eigenaar van de goederen van de schuldenaar.
    Soorten verjaring

Wat zijn de gevolgen van verjaring

De gevolgen van verjaring zijn de volgende:

  • De nieuwe eigenaar wordt eigenaar van het goed.
  • De oorspronkelijke eigenaar verliest het eigendom van het goed.
  • De nieuwe eigenaar kan het goed gebruiken en beheren zoals hij wil.
  • De oorspronkelijke eigenaar kan het goed niet meer terugvorderen.

Voorwaarden verjaringstermijn grond

Stel, u woont in Veghel, Oss of in de omgeving in een huis met een achtertuin aan een beekje. Tussen uw tuin en het beekje is een stukje oever, waarvan de gemeente eigenaar is. Deze oever behoort dus niet tot uw tuin, maar het wordt ook niet door iemand anders gebruikt. Niemandsland, eigenlijk. U vraagt zich af of u dit stukje oever bij uw tuin mag betrekken. Of dat u het stuk grond kunt kopen.

Ook vraagt u zich af of u eigenaar door verjaring kunt worden. Het antwoord is ja. Voorwaarde voor verjaring is dat u de grond daadwerkelijk in bezit neemt, zodanig dat iedereen (inclusief de gemeente) dit kan zien. Dit doet u bijvoorbeeld door de oever door middel van een afrastering bij uw tuin te betrekken en het als tuin te gebruiken. Vervolgens dient u dit gedurende een bepaalde termijn (de verjaringstermijn) vol te houden. Dan wordt de grond door verjaring van u.

De verjaringstermijn loopt zolang u de grond in uw bezit houdt en het gebruikt alsof u nieuwe eigenaar ervan bent. Verliest u op wat voor manier dan ook het bezit (doordat u bijvoorbeeld een huur- of gebruiksovereenkomst met de gemeente sluit), dan stopt de verjaringstermijn.

Verjaringstermijn grond 10 of 20 jaar

Hoelang dient u de grond in uw bezit te houden voordat u eigenaar wordt? Dat hangt ervan af. Bent u bezitter te goeder trouw dan bedraagt de verjaringstermijn tien jaar. Bent u bezitter te kwader trouw dan is er een verjaringstermijn van twintig jaar. Eigendom van de grond is voor u bij te goede trouw wanneer u niet weet (had moeten weten) dat de grond van de gemeente (of buren) was. U denkt dat de grond bij uw tuin hoort. In het voorbeeld hierboven is het waarschijnlijker dat u te kwader trouw bent. U weet dan dat de oever niet bij uw tuin hoort.

De verjaringstermijn loopt zolang u de grond in uw bezit houdt en het gebruikt alsof u nieuwe eigenaar ervan bent. Verliest u op wat voor manier dan ook het bezit (doordat u bijvoorbeeld een huur- of gebruiksovereenkomst met de gemeente sluit), dan stopt de verjaringstermijn. Mocht u op enig moment het stuk grond wederom in bezit nemen, dan begint er een nieuwe verjaringstermijn te lopen.

Terugvordering binnen 5 jaar

Wellicht voelt bovengenoemde situatie niet helemaal rechtvaardig. U eigent zich een stuk grond toe en wordt uiteindelijk eigenaar. Zonder er iets voor te hoeven betalen. De Hoge Raad deelt dit gevoel. Daarom bepaalde de Hoge Raad dat de oorspronkelijk eigenaar van de grond (in het voorbeeld de gemeente) het stuk grond gedurende vijf jaar nadat zij bekend is geworden met het verlies van de eigendom terug kan vorderen of schadevergoeding kan vorderen. Wees er dus op bedacht dat, ook nadat de verjaringstermijn is verlopen, de grond kan worden teruggevorderd.

Advocaat nodig bij verkrijgende of bevrijdende verjaring grond?

Bent u ook benieuwd of u door verjaring eigenaar bent geworden van een stuk grond van de gemeente of uw buren? Heeft u andere vragen over verjaringstermijn grond of andere zaken aangaande grond zoals "Wie is er aansprakelijk bij bodemverontreiniging door asbest?". Onze advocaten beoordelen graag uw dossier en helpen u verder.

Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op door te mailen naar info@bernhaege.nl of bel direct ons kantoor in Veghel +31 413 - 35 22 11 of ons kantoor in Oss +31 412 - 76 02 27.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.