Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Beide hebben de bachelor Rechtsgeleerdheid op hbo- of universitair niveau met een positief resultaat behaald en mogen zichzelf Bachelor of Laws (LLB) noemen.

Meestertitel ook wel Master of Laws?

Iemand met die titel mag zichzelf een jurist noemen. Als ook een masteropleiding rechten met een positief resultaat wordt afgerond, verkrijgt een persoon de “meestertitel”, ook wel Master of Laws genoemd. Deze persoon is nu nog steeds een jurist.

Met de meestertitel op zak kan iemand ervoor kiezen de Beroepsopleiding Advocaten te gaan volgen. Een student aan de Beroepsopleiding gaat werken als advocaat-stagiair bij een advocatenkantoor en wordt daarom beëdigd als advocaat. Een advocaat(-stagiair) mag iemand bijstaan in de rechtbank als bijstand door een advocaat verplicht is. Een jurist mag dit niet. Daarnaast heeft een advocaat een geheimhoudingsplicht, omdat hij is gebonden aan de landelijke gedragsregels voor advocaten.

Verplichte scholing?

Ten slotte moet een advocaat zich verplicht blijven scholen, door elk jaar een verplicht aantal opleidingspunten te behalen. De advocaten van Bernhaege Advocaten hebben dus allemaal de Beroepsopleiding met succes afgerond en blijven up-to-date door zich constant te scholen.

Heeft u naast de vraag “Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?” nog meer vragen? Bekijk dan de pagina veelgestelde vragen.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.