Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator? Een advocaat behartigt de belangen van zijn cliënt. Hij gaat kijken wat het beste is voor zijn cliënt in deze specifieke feiten en omstandigheden. Er wordt dus geen rekening gehouden met de belangen van een ander. De mediator daarentegen gaat in gesprek met beide partijen. De mediator neemt geen besluit in uw geschil, maar gaat samen met de partijen kijken naar de mogelijkheden om gezamenlijk tot een oplossing te komen. U sluit met de mediator en de andere betrokkene(n) een mediationovereenkomst waarin u afspraken maakt over het proces dat u gaat doorlopen. De mediator moet zijn rol als mediator goed bewaken en daarom zorg dragen dat zijn onpartijdigheid te allen tijde wordt gewaarborgd. Waar de advocaat als doel heeft er het beste uit te halen voor zijn cliënt, strijdt de mediator voor een vaststellingsovereenkomst waarin beide partijen berusting vinden.

Een mediator wordt vaak enkel geassocieerd met het personen- en familierecht, terwijl een mediator in allerlei soorten geschillen op kan treden. Uiteraard is het fijn om met uw privé-partner samen tot een oplossing te komen, zodat u samen door een deur kunt blijven gaan, maar ook met uw zakelijke partners wilt u een goede relatie behouden. De mediator begeleidt u door een voor u op maat gemaakt proces.

Heeft u tot het besluit moeten komen te gaan scheiden en wilt u weten of een mediator (nog) geschikt is voor uw situatie? Of komt u er met uw partners niet meer uit? Onze advocaten informeren u graag over de mediation-mogelijkheden.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.