Wat is een bodemprocedure?

Een bodemprocedure is een lopende rechtszaak bij de rechter, niet zijnde een kort geding of hoger beroep. Deze procedure is begonnen doordat de eiser of verzoeker een dagvaarding of verzoekschrift aan de wederpartij en rechtbank heeft gezonden. In de bodemprocedure wordt een definitief oordeel verzocht over een geschil. De rechter gaat te rade bij beide partijen en geeft ten slotte een definitief oordeel over het geschil. Dit definitieve oordeel wordt neergelegd in een vonnis.

Gezag van gewijsde?

Het kan zo zijn dat er verschillende rechtszaken lopen die met elkaar verwoven zijn. Voor deze rechtszaken is een vonnis van een bodemprocedure van invloed. Deze heeft een zogenoemd gezag van gewijsde, tenzij er nog een rechtsmiddel open staat. Dit gezag van gewijsde houdt in dat het vonnis als waarheid mag worden meegenomen in de overwegingen van andere lopende procedures. Ter vergelijk: een kort geding vonnis heeft nooit gezag van gewijsde. Dit vonnis kan dus niet als aangenomen waarheid worden meegenomen in andere lopende procedures.

Bodemprocedure starten?

Wilt u een bodemprocedure starten? Of heeft u andere vragen met betrekking tot een bodemprocedure? De advocaten van Bernhaege Advocaten informeren u graag verder.

Heeft u naast de vraag “Wat is een bodemprocedure?” nog meer vragen? Bekijk dan de pagina veelgestelde vragen.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.