Mag een advocaat een zaak weigeren?

Vaak krijgen wij de vraag “Mag een advocaat een zaak weigeren?”. Ja, een advocaat mag de behandeling van de zaak weigeren en kan niet verplicht worden een zaak in behandeling te nemen. Dus overweegt u een advocaat in te schakelen? Zaken aannemen is voor een advocaat dus niet verplicht. Dit is een feit, maar er zijn ook redenen voor te bedenken. Een advocaat moet onafhankelijk te werk kunnen gaan. Dit is vastgelegd in de gedragsregels voor advocaten. Hierbij moeten de belangen van de cliënt te allen tijde worden behartigd. Belangenverstrengeling moet altijd worden voorkomen. De advocaat mag een wederpartij die aanklopt, dus weigeren op grond van belangenverstrengeling en daarmee een zaak weigeren in behandeling te nemen.

Ministerieplicht?

Als een advocaat niet achter een zaak staat en zijn morele kompas de andere kant op wijst, moet de advocaat wel de mogelijkheid hebben de zaak te weigeren. Daarnaast heeft een advocaat geen ministerieplicht, in tegenstelling tot een gerechtsdeurwaarder. Ten slotte legt een advocaat bij de beëdiging een eed af waarin hij zweert en belooft dat hij geen zaak zal aanraden of verdedigen, die hij “in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn”.

Heeft u naast de vraag “Man een advocaat een zaak weigeren?” nog meer vragen? Bekijk dan de pagina veelgestelde vragen.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.