Wat zijn de kosten van een rechtszaak?

Wanneer u overweegt om een gerechtelijke procedure op te starten, is het verstandig om rekening te houden met de kosten van een rechtszaak. U bent kosten verschuldigd aan de advocaat die u heeft ingeschakeld. Ook betaalt u de kosten voor een gerechtsdeurwaarder die de door de advocaat opgestelde dagvaarding aan de wederpartij dient te betekenen.

Daarnaast betaalt u griffierechten voor de behandeling van de zaak door een rechter. De hoogte van deze griffierechten is afhankelijk van de hoogte van uw vordering en van de vraag of u een natuurlijk persoon of een rechtspersoon bent.

Deurwaarderskosten en griffierechten?

Indien u vervolgens als eisende partij de procedure wint, zal de wederpartij over het algemeen de door u betaalde deurwaarderskosten en griffierechten dienen terug te betalen. Advocaatkosten worden echter niet volledig vergoed, omdat deze worden berekend aan de hand van een vaststaand tarief. Wanneer u de procedure verliest, dan betaalt u deze zogenoemde proceskosten van de wederpartij. In dat geval komen de meeste kosten van een rechtszaak dus bij u te liggen.

Heeft u meer vragen?

Heeft u naast de vraag “Wat zijn de kosten van een rechtszaak?” nog meer vragen? Bekijk dan de pagina veelgestelde vragen.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.