Hoe kan ik een rechtszaak beginnen?

Hoe u een rechtszaak begint, verschilt per geval. U kunt bijvoorbeeld een rechtszaak tegen een organisatie of particulier starten of tegen een bestuursorgaan als u het niet eens bent met een besluit van de overheid. Naar welke rechter u gaat, kunt u niet zelf beslissen. Welke soort rechter bevoegd is en de zittingsplaats van deze rechter is vastgelegd in de wet.

Conflict met een particulier of organisatie?

Heeft u een conflict met een particulier of organisatie en wilt u dat de rechter een definitief oordeel in dit geschil geeft? Dan start u een rechtszaak door een dagvaarding uit te brengen. Deze brengt u uit aan de civiele of kantonrechter. De kantonrechter is bevoegd te oordelen over arbeidszaken, huurgeschillen, consumentenkoop, consumentenkrediet, civiele zaken tot en met een bedrag van € 25.000,-.

De civiele rechter.

De overige zaken behandelt de civiele rechter. Een ander verschil tussen deze rechters is dat u zich bij de kantonrechter niet verplicht hoeft te laten bijstaan door een advocaat, terwijl dit bij de civiele rechter altijd verplicht is. Beide rechters kunnen spoedzaken behandelen waarin u een tijdelijk oordeel verkrijgt.

Als u wilt dat de rechter een actie of beslissing voor u neemt (let wel dat dit dus anders is dan een oordeel vellen) in een zaak met een particulier en/of organisatie, dan start u een verzoekschriftprocedure. Denk hierbij aan een echtscheidingsverzoek dat de rechter toe- of af- kan wijzen.

Ook hierin is een onderscheid tussen de bevoegdheid van de kantonrechter of civiele rechter. Dit onderscheid is meer gespecificeerd dan in het geval van een dagvaardingsprocedure.

Onze advocaten informeren u daarom graag met betrekking tot uw specifieke situatie. In het geval van een verzoekprocedure is er in het geval van een spoedeisend belang ook de mogelijkheid een tijdelijke beslissing te nemen via een spoedprocedure, ook wel een voorlopige voorziening genoemd in het geval van een echtscheidingsprocedure.

Is uw bezwaar tegen het besluit van een bestuursorgaan afgewezen? Dan kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter. U hoeft zich hierin niet verplicht bij te laten staan door een advocaat. Deze procedure start u door een beroepschrift in te dienen bij de bestuursrechter. Dit kunt u zelf doen via de website van De Rechtspraak, maar onze advocaat bestuursrecht kan dit ook voor u organiseren en staat u graag met raad en daad bij.

Politie en Openbaar Ministerie.

In het geval u een rechtszaak wil beginnen vanwege een strafbaar feit, dient u aangifte te doen bij de politie. Een strafrechtelijke procedure kunt u niet zelf starten. Een dergelijke procedure wordt gevoerd door het Openbaar Ministerie.

Wilt u een rechtszaak starten of heeft u andere vragen naar aanleiding van bovenstaande? Het team van Bernhaege Advocaten informeert u graag verder.

Heeft u naast de vraag “Hoe kan ik een rechtszaak beginnen?” nog meer vragen? Bekijk dan de pagina veelgestelde vragen.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.