Eerder schreven wij een blog over de gevolgen van een ouderdomsclausule in een koopovereenkomst. De verkoper sluit met deze clausule zijn aansprakelijkheid voor gebreken uit. Ook de niet zelfbewoningsclausule wordt met datzelfde doel steeds vaker in koopovereenkomsten opgenomen. In deze blog zullen wij toelichten wat zo’n niet zelfbewoningsclausule inhoudt en wat daar de gevolgen van zijn.

Heeft u een van de onderstaande vragen??

  • Wat houdt een niet-zelfbewoningsclausule precies in?
  • Waarom worden niet-zelfbewoningsclausules toegepast?
  • Zijn er uitzonderingen op niet-zelfbewoningsclausules?
  • Wat zijn de gevolgen als ik me niet aan een niet-zelfbewoningsclausule houd?
  • Kan een niet-zelfbewoningsclausule worden gewijzigd of verwijderd?

Waarom een niet zelfbewoningsclausule opnemen?

In een koopovereenkomst dient de verkoper te verklaren over de eigenschappen van de onroerende zaak. Ook dient hij aan te geven of hij wetenschap heeft van gebreken aan de woning. Heeft een verkoper niet zelf in het pand gewoond of heeft hij deze niet feitelijk gebruikt? Dan is het mogelijk dat hij niet op de hoogte is van de staat van de woning. Dit kan bijvoorbeeld door verhuur of doordat het pand is opgekocht.

Dan is het mogelijk dat hij niet op de hoogte is van de staat van de woning. In een dergelijk geval kan de verkoper in de koopovereenkomst op laten nemen dat hij niet op de hoogte is van alle eigenschappen van de woning, zoals iemand dat wel zou zijn geweest als hij in de woning zou hebben gewoond.

Gevolgen voor u als koper.

Wanneer u een woning koopt en er is in de koopovereenkomst een niet zelfbewoningsclausule opgenomen, dan heeft u een zwaardere onderzoeksplicht. U dient eerder onderzoek te verrichten naar de staat van de woning en eventuele gebreken die daaraan kleven. De verkoper stelt immers niet uit eigen wetenschap over dergelijke eigenschappen te kunnen verklaren. Hierdoor kunt u minder snel zeggen dat deze een mededelingsplicht had en over bepaalde informatie zou moeten beschikken, maar deze heeft verzwegen. Eventuele gebreken aan het gekochte pand zullen dan voor rekening van koper komen.

Ondanks dat in de koopovereenkomst en leveringsakte meestal is opgenomen dat de onroerende zaak bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen dient te bezitten die nodig zijn voor een normaal gebruik als woonhuis, kunnen de ouderdomsclausule en niet zelfbewoningsclausule dus roet in het eten gooien. Het is daardoor van belang om alert te zijn op deze clausules in een koopovereenkomst.

Samenvatting van niet zelfbewoningsclausule.

Een niet-zelfbewoningsclausule is een contractuele bepaling die vaak voorkomt in vastgoedovereenkomsten. Deze clausule verplicht de eigenaar van een pand om het pand niet zelf te bewonen, maar het te verhuren of voor andere doeleinden te gebruiken. Deze clausule wordt typisch toegepast bij investeringsvastgoed, waarbij de eigenaar het pand primair als investering bezit en niet als hoofdverblijf. Ook wordt het gebruikt bij panden die onder een specifieke regeling vallen, zoals sociale huurwoningen, om ervoor te zorgen dat ze beschikbaar blijven voor de beoogde doelgroep.

Meer weten over niet zelfbewoningsclausule?

Heeft u vragen over een niet zelfbewoningsclausule? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.