Eerder schreven wij een blog over de gevolgen van een ouderdomsclausule in een koopovereenkomst. De verkoper sluit met deze clausule zijn aansprakelijkheid voor gebreken uit. Ook de niet zelfbewoningsclausule wordt met datzelfde doel steeds vaker in koopovereenkomsten opgenomen. In deze blog zullen wij toelichten wat zo’n niet zelfbewoningsclausule inhoudt en wat daar de gevolgen van zijn.

Waarom een niet zelfbewoningsclausule opnemen?

In een koopovereenkomst dient de verkoper te verklaren over de eigenschappen van de onroerende zaak. Ook dient hij aan te geven of hij wetenschap heeft van gebreken aan de woning. Heeft een verkoper niet zelf in het pand gewoond of heeft hij deze niet feitelijk gebruikt? Dan is het mogelijk dat hij niet op de hoogte is van de staat van de woning. Dit kan bijvoorbeeld door verhuur of doordat het pand is opgekocht.

Dan is het mogelijk dat hij niet op de hoogte is van de staat van de woning. In een dergelijk geval kan de verkoper in de koopovereenkomst op laten nemen dat hij niet op de hoogte is van alle eigenschappen van de woning, zoals iemand dat wel zou zijn geweest als hij in de woning zou hebben gewoond.

Gevolgen voor u als koper.

Wanneer u een woning koopt en er is in de koopovereenkomst een niet zelfbewoningsclausule opgenomen, dan heeft u een zwaardere onderzoeksplicht. U dient eerder onderzoek te verrichten naar de staat van de woning en eventuele gebreken die daaraan kleven. De verkoper stelt immers niet uit eigen wetenschap over dergelijke eigenschappen te kunnen verklaren. Hierdoor kunt u minder snel zeggen dat deze een mededelingsplicht had en over bepaalde informatie zou moeten beschikken, maar deze heeft verzwegen. Eventuele gebreken aan het gekochte pand zullen dan voor rekening van koper komen.

Ondanks dat in de koopovereenkomst en leveringsakte meestal is opgenomen dat de onroerende zaak bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen dient te bezitten die nodig zijn voor een normaal gebruik als woonhuis, kunnen de ouderdomsclausule en niet zelfbewoningsclausule dus roet in het eten gooien. Het is daardoor van belang om alert te zijn op deze clausules in een koopovereenkomst.

Meer weten over niet zelfbewoningsclausule?

Heeft u vragen over een niet zelfbewoningsclausule? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.