Een vennootschap onder firma (vof) is een populaire ondernemingsvorm. Het is gemakkelijk op te richten – u hoeft het niet in een schriftelijk contract vast te leggen – en er is geen minimaal startkapitaal nodig. Toch is het oppassen geblazen: de VOF heeft namelijk geen rechtspersoonlijkheid. Lees verder over uittreden VOF en VOF opheffen.

Iedere vennoot is hoofdelijk en privé aansprakelijk voor schulden die zijn ontstaan door de vof of de andere vennoten. Vooral wanneer een vennoot uit de vof stapt, kan dit een groot gevaar vormen (zoals in deze zaak). Dit voorkomt u door op onderstaande zaken te letten.

Opheffen VOF of zelf uit een VOF stappen.

U bent op grond van de wet vrij de samenwerking met de andere vennoten op te zeggen (mits dit redelijk en billijk is). Daarmee wordt de vof ontbonden. Het kan echter gebeuren dat de vennoten in een vof contract anders hebben bepaald en dat u als gevolg daarvan niet mag opzeggen. In dat geval kunt u de rechter vragen over te gaan tot beëindiging van de vof. Gevolg van een ontbinding is in principe dat de vof ophoudt te bestaan en dat het vermogen van de vof vereffend moet worden. Dit geldt dus ook voor eventuele schulden van de vof. De overeenkomst kan anders bepalen, bijvoorbeeld dat de vof na een opzegging wordt voortgezet door de overige vennoten.

Uittreden VOF door andere vennoot.

Bent u met enkele vennoten van mening dat een andere vennoot moet uittreden uit de vof? Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot. U loopt dan wel het risico dat die vennoot deze opzegging aanvecht: het is namelijk de vraag of een dergelijke bepaling in de overeenkomst geldig is. Een rechter zal hierover moeten oordelen.

Gevaar na stopzetten vof.

Het is dus vrij gemakkelijk om een vof te stoppen. In principe is een opzegging voldoende. Helaas wordt in de praktijk vaak vergeten om goede afspraken te maken bij beëindiging van de samenwerking. En dat kan grote financiële gevolgen hebben. Als u uit de vof stapt, blijft u namelijk hoofdelijk en privé aansprakelijk voor de schulden van de andere vennoten die zijn ontstaan voordat u uittrad. Zo kunt u jaren na uw uittreding nog worden geconfronteerd met een schuldeiser die geld van u wil zien. Deze situatie is gelukkig gemakkelijk te voorkomen: maak als uittredende vennoot goede – schriftelijke – afspraken.

Advocaat uittreden vof.

Wilt u uw vof stop zetten? Of wilt u uittreden uit een vof? Zorg in ieder geval dat u geen onnodige risico’s loopt en maak goede afspraken. Wij helpen u daar graag bij. Ook als u meer wilt weten over bijvoorbeeld de hoofdelijke aansprakelijkheid of wat er verder tussen de vennoten afgesproken kan worden, bent u bij ons aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact op met onze ondernemingsrecht advocaat.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.