Foto van hand dit uitschrijven nieuwsbrief op bord schrijft

Voor het versturen van nieuwsbrieven per e-mail moesten ontvangers altijd al vooraf toestemming hebben gegeven. In het blogbericht “Informatie over de verwerking van persoonsgegevens” schreef ik reeds dat op grond van de nieuwe privacywet de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) grotere bewijslast op de verwerkersverantwoordelijken zou gaan leggen. Daarnaast moet het ook altijd duidelijk zijn waar men zich kan uitschrijven van een nieuwsbrief. Dat geldt ook voor de toestemming voor het versturen van een e-mailnieuwsbrief. Partijen die persoonsgegevens (laten) verwerken voor het versturen van een nieuwsbrief per e-mail moeten kunnen aantonen dat daarvoor toestemming is gegeven.

Actieve handeling

Toestemming is daarbij gedefinieerd als: “elke vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige wilsuiting waarmee de betrokkene door middel van een verklaring of een ondubbelzinnige actieve handeling hem betreffende verwerking van persoonsgegevens aanvaardt”. Met de AVG zouden bepaalde praktijken verleden tijd moeten zijn zoals vooraf ingevulde vinkjes waarmee automatisch toestemming zou worden gegeven. Ook de negatieve formuleringen dat een vinkje moest worden aangezet als géén toestemming werd verleend zijn niet toegestaan. Verder is simpelweg aangeven dat de gegevens op de e-mailnieuwsbrief lijst zouden komen te staan maar betrokkenen zich daarvoor konden afmelden ook uit den boze.

Met de AVG zouden bepaalde praktijken verleden tijd moeten zijn zoals vooraf ingevulde vinkjes waarmee automatisch toestemming zou worden gegeven. Ook de negatieve formuleringen dat een vinkje moest worden aangezet als géén toestemming werd verleend zijn niet toegestaan.

Uitschrijven van een nieuwsbrief

Niets is minder waar. Mijn, en waarschijnlijk ook uw e-mailbox, stroomde net voor de inwerkingtreding van de AVG vol met e-mailnieuwsbrieven. Hierin werd aangekondigd dat het betreffende bedrijf netjes aan de AVG zou gaan voldoen. Ook werd vermeld dat het ontvangende e-mailadres op de e-mailnieuwsbrieflijst was opgenomen. Indien ik geen prijs zou stellen op verdere toezending van die nieuwsbrief en uitnodigingen, kon ik door middel van het klikken op een button mij daarvoor afmelden.

Risicovolle praktijken

Dit voldoet naar mijn mening dus niet aan het vereiste dat toestemming wordt gegeven door een ondubbelzinnige actieve handeling. Partijen die op deze manier denken te voldoen aan de verantwoordingsplicht onder de AVG, nemen daarmee een behoorlijk risico. Alleen als deze partijen al voor deze actie konden aantonen dat er uitdrukkelijk toestemming was gegeven, dan zou dit een mooie actie zijn om de privacyverklaring van de betreffende partij bij de betrokkenen onder de aandacht te brengen.

Advies

Mijn advies luidt daarom nog steeds dat om toestemming voor het verzenden van een e-mailnieuwsbrief te krijgen gebruik moet worden gemaakt van een button. Met de button geven de geadresseerden dan daadwerkelijk toestemming. Daarnaast moet iedereen die dat niet doet ook daadwerkelijk van de e-mailnieuwsbrief-lijst verwijderd worden. Zorg verder dat u ook duidelijk aangeeft hoe men zich kan uitschrijven van een nieuwsbrief. Uw nieuwsbriefabonnees om toestemming vragen kan ook in een blogartikel zoals dit. Dus:

Kunt u op één of beide van onderstaande vragen JA antwoorden:

  1. Wilt u kosteloze lezingen over uiteenlopende juridische onderwerpen bijwonen?
  2. Wilt u juridisch up to date blijven?

Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief via onderstaande button. Uitschrijven en het intrekken van uw toestemming kan altijd door te klikken op de daarvoor betreffende link in de e-mailnieuwsbrief.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.