Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft in een uitspraak van 30 maart 2018 bevestigd, dat ook een werknemer die op staande voet is ontslagen recht kan hebben op een transitievergoeding ondanks rechtsgeldig ontslag.

Als een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat, en de rechter achteraf oordeelt, dat dit ontslag op staande voet terecht is gegeven, betekent dit, dat er een dringende reden voor het ontslag aanwezig is geweest. Een dringende reden kan zijn diefstal, verduistering, bedrog of andere redenen. Indien er sprake is van een dringende reden voor het ontslag, betekent dat niet een op een, dat de werknemer van zijn gedragingen een verwijt kan worden gemaakt.

Bekijk de uitspraak van de Hoge Raad van 29 september 2000.

Rechtsgeldig ontslag op staande voet niet direct geen transitievergoeding.

Voor ernstige verwijtbaarheid is meer nodig dan slechts een dringende reden. Uit de tekst van de wet volgt niet dat geen transitievergoeding verschuldigd kan zijn bij het bestaan van een dringende reden voor onverwijld ontslag. Het is dus zeker niet uitgesloten dat een werknemer die rechtsgeldig op staande voet is ontslagen, recht heeft op een transitievergoeding.

De rechter zal daarom, indien hij van oordeel is dat sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet, de aanspraak van de werknemer op een transitievergoeding afzonderlijk moeten beoordelen. Voor meer info verwijs ik naar de uitspraak van de Hoge Raad.

Procedure bij de rechter tijdig starten.

Indien u als werknemer op staande voet bent ontslagen, dient u binnen 2 maanden na het ontslag een procedure bij de rechter te hebben gestart. Hierbij kunt u de rechter verzoeken om dit ontslag te vernietigen (of u vraagt om toekenning van een schadevergoeding). Zoals uit deze uitspraak van de Hoge Raad blijkt, wordt ook geadviseerd om toekenning van de transitievergoeding te vragen.

Uit een recente uitspraak van de Kantonrechter te Rotterdam blijkt overigens, dat als u als werknemer na het ontslag op staande voet berust in deze opzegging en vraagt om een vergoeding, u later hierop niet kunt terugkomen, als u hiervoor geen voorbehoud hebt gemaakt.

Laat u goed voorlichten.

Uit deze uitspraken blijkt maar weer eens, dat u u na een ontslag op staande voet goed moet laten voorlichten over de mogelijkheden die u als werknemer hebt. Ook dienen termijnen goed in de gaten te worden gehouden.

Wilt u weten wat wij hierin voor u kunnen betekenen of meer informatie over de transitievergoeding bij rechtsgeldig ontslag? Bel of mail gerust, en wij staan u graag te woord.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.