Afbeelding blauw monster bij artikel over toestemming verwerking persoonsgegevens

Per 25 mei 2018 trad de nieuwe privacywet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Dit had nogal wat gevolgen voor ondernemers betreffende vereisten waaraan moet worden voldaan. Deze hebben veel te maken met toestemming verwerking persoonsgegevens. Daarom mocht ik hierover in de maanden naar de inwerkingtreding toe de nodige presentaties verzorgen. Daarin gaf ik de voor ondernemers van belang zijnde informatie aan de hand van mijn presentatie die ook wel werd herkend aan “de blauwe monstertjes”. De illustrator die ik vroeg om afbeeldingen voor mij te maken verbeelde de informatie die ik moest gaan delen namelijk met blauwe monstertjes. Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is natuurlijk de vraag: kunt u de blauwe monsters al aan of zal u daarvoor toch nog actie moeten ondernemen?

Toestemming verwerking persoonsgegevens: Informatie- en registratieplicht

Op grond van de AVG moet iedere verwerkingsverantwoordelijke de betrokkene informeren over de verwerking van persoonsgegevens. Dit wordt veelal opgelost door het plaatsen van een privacyverklaring op de website. Heeft u uw privacybeleid en de daarbij behorende privacyverklaringen up-to-date zodat deze aan de nieuwe AVG vereisten voldoen? En geldt dat ook voor uw verwerkingsregister? Iedere verwerkingsverantwoordelijke die persoonsgegevens verwerkt waarbij de verwerking niet incidenteel is, zal namelijk een verwerkingsregister moeten bijhouden.

De toestemming is in de AVG gedefinieerd als: “elke vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige wilsuiting waarmee de betrokkene door middel van een verklaring of een ondubbelzinnige actieve handeling hem betreffende verwerking van persoonsgegevens aanvaardt”. Heeft u ervoor gezorgd dat u die toestemming kunt aantonen?

Toestemming

Een ander gevolg is dat voor het versturen van een e-mail nieuwsbrief de verwerkingsverantwoordelijke moet kunnen aantonen dat de ontvanger daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. De toestemming is in de AVG gedefinieerd als: “elke vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige wilsuiting waarmee de betrokkene door middel van een verklaring of een ondubbelzinnige actieve handeling hem betreffende verwerking van persoonsgegevens aanvaardt”. Heeft u ervoor gezorgd dat u die toestemming kunt aantonen?

Rechten van betrokkenen

Onder de AVG hebben betrokkenen de volgende rechten:

  • Recht op informatie.
  • Recht op inzage.
  • Recht op rectificatie.
  • Recht op vergetelheid.
  • Recht op beperking van de verwerking.
  • Recht op overdraagbaarheid.
  • Recht van bezwaar.
  • Recht om geautomatiseerde besluitvorming te weigeren.

Dat klinkt over het algemeen erg logisch, maar kan uw onderneming aan een dergelijk verzoek van een betrokkene voldoen?

Meer informatie?

Heeft u een aantal van de bovengenoemde zaken nog niet op orde? Dan kan ik u wellicht enigszins geruststellen: u bent zeker niet de enige. Maar het mag duidelijk zijn dat ook u uiteindelijk aan de AVG zal moeten voldoen. Indien u hulp kunt gebruiken bij het aanpakken van de blauwe monsters, dan staan wij u daarbij natuurlijk graag bij. Voor vragen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen door te mailen naar info@bernhaege.nl, of te bellen naar onze vestiging in Veghel 0413 – 35 22 11 of onze vestiging in Oss 0412-76 02 27. Wij helpen u graag verder!

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.