Foto blauwe achtergrond met reisattributen erop ivm toestemming reizen kind

Heeft u de toestemming reizen kind al geregeld? Het is alweer zover dat de grote vakantie losbarst. Lekker op vakantie in eigen land of over de grens. Schiphol heeft al aangekondigd dat zij dit jaar nog strenger zullen controleren wanneer gereisd wordt met minderjarige kinderen.

Gecheckt wordt of diegene die met de kinderen reist hiertoe bevoegd is en of diegene wel toestemming heeft van de andere ouder belast met het gezag. Dit laatste is een maatregel om kinderontvoering zoveel als mogelijk tegen te gaan. Heeft u de toestemming om te mogen reizen met de minderjarige kind(eren) niet dan kan dit dus voor het nodige oponthoud zorgen en kritische vragen vanwege de marechaussee opleveren. Zonde van het begin van wat een zorgeloze vakantie had behoren te zijn.

Wat heeft u nodig voor toestemming reizen kind?

Bij ieder vervoer van minderjarige kinderen naar het buitenland (dus ook met de auto) heeft u toestemming reizen kind nodig van de andere ouder (belast met het gezag) om te mogen reizen met een minderjarig kind. Dit dient u te kunnen aantonen. Ook als u alleen reist met de minderjarige kinderen en er geen sprake is van een scheidingssituatie heeft u toestemming van de andere ouder nodig en dient u dit aan te kunnen tonen.

Bij ieder vervoer van minderjarige kinderen naar het buitenland (dus ook met de auto) heeft u toestemming nodig van de andere ouder (belast met het gezag) om te mogen reizen met een minderjarig kind. Dit dient u te kunnen aantonen.

Hoe toont u de toestemming aan?

Op de site rijksoverheid.nl kan een formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland worden gedownload. Dit dient u in te vullen en de andere ouder met gezag dient dit formulier voor akkoord te ondertekenen. Prettig is dat dit formulier recent aanzienlijk is verbeterd voor wat betreft leesbaarheid en bruikbaarheid.

Wat is verder nodig bij toestemming reizen kind?

Naast het ingevulde en ondertekende formulier heeft u nodig:

  • Een recent uittreksel Basisregistratie personen (op te vragen bij uw gemeente);
  • Recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank of bij een advocaat);
  • Eventueel: ouderschapsplan;
  • Eventueel: gerechtelijke uitspraak/uitspraken met betrekking tot het gezag/omgang;
  • Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft.

Het is dus belangrijk ruim van tevoren de toestemmingsverklaring en benodigde stukken te regelen.

En als de andere ouder geen toestemming geeft?

Helaas komt het ook voor dat de andere ouder belast met het gezag geen toestemming geeft voor het reizen met de minderjarige naar het buitenland. Dan verdient het de voorkeur samen met behulp van een mediator te gaan overleggen. Vaak zit het belang niet in de reis naar het buitenland maar zijn er andere onopgeloste aspecten van de echtscheiding die nog een rol van betekenis spelen. Ons kantoor beschikt over twee ervaren advocaat scheidingsbemiddelaars die verbonden zijn aan de specialisatievereniging voor familierechtadvocaten en scheidingsbemiddelaars (vFAS). Door middel van mediation kan een oplossing worden bereikt. Mocht ook dit niet baten dan kan de rechter vervangende toestemming verlenen. Een dergelijke procedure duurt wel een paar weken.

Advocaat personen- en familierecht.

Vermoedt of weet u dus dat de andere ouder geen toestemming wil verlenen, neem dan snel contact met ons op zodat wij kunnen helpen en adviseren. Neem vrijblijvend contact op met onze advocaat personen- en familierecht.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.