fbpx
expertise bernhaege
expertise bernhaege

Publicaties Auteursrecht

RUMAG: wel of geen auteursrecht op woorden?

Naar aanleiding van een uitzending van Zondag met Lubach over de corona collectie van RUMAG ontstond er ophef over auteursrecht op woorden.

Welk merkteken kunt u gebruiken?

Door enkel en alleen een merkteken te gebruiken bij uw merk heeft u hier nog geen merkrecht over. Vaak kunt u wel al merktekens of het copyrightteken voeren, maar zijn er bepaalde voorwaarden nodig om echt beschermd te zijn. Dit leggen we u uit in deze blog.

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

Wat houdt auteursrechtelijke bescherming in?

Bij auteursrechtelijke bescherming kunt u aan nog veel meer soorten werken denken dan literatuur, film en kunst. We presenteren een complete lijst van werken en vertellen meer over wanneer een werk voldoet aan het oorspronkelijkheidsvereiste.

Wanneer is er sprake van inbreuk op een slogan?

Een slogan kan voor auteursrechtelijke en merkenrechtelijke bescherming in aanmerking komen. Vormt een slogan een intellectuele schepping, dan is gebruik van die slogan een inbreuk op auteursrechten. Is de slogan een geregistreerd merk, dan kan daarop ook inbreuk worden gemaakt: als een gelijkende slogan voor dezelfde of soortgelijke waren en diensten wordt gebruikt of (als het gaat om gebruik voor andere waren en diensten) er ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken van of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van dat merk. Voor de slogan “Zo, nu eerst een Bavaria” gelde dat echter niet.

Houdt bescherming slogan “Zo, nu eerst …” stand?

Wellicht denkt u ook meteen aan de Noord Brabantse bierbrouwer als u de slogan ziet, waarmee zou worden bevestigd wat Bavaria moet hebben gedacht: de slogan heeft voldoende onderscheidend vermogen om als merk te kunnen dienen te worden geregistreerd.

Een selfie maken: creëer je daarmee rechten?

Met de intreding van de (niet meer weg te denken) smartphone mét over het algemeen redelijke fotocamera, is “de selfie” ook een fenomeen geworden. Niet meer weg te denken uit het straatbeeld - en dan niet alleen bij toeristische attracties -leuk om te doen en te delen.

Een exclusieve licentie? De nieuwe Auteurscontractenrecht regels

Op grond van het auteursrecht heeft de maker van een werk - dat voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt – het uitsluitend recht om dat werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Veel makers houden zich echter niet bezig met de exploitatie van hun werken.

Inbreuk intellectueel eigendom met 7 verschillen?

Op ons kantoor is mooi werk van de eigenzinnige kunstenares Truus Brands te bewonderen in de expositie “Girlpower”. Kom dus vooral een keer langs op ons prachtige kantoor in de voormalige pastorie te Veghel.

Minder Inbreuk Auteursrecht en meer ruimte voor Parodie

Gebaseerd op de Auteursrechtrichtlijn bevat onze Auteurswet de bepaling dat de openbaarmaking of verveelvoudiging van een auteursrechtelijke beschermd werk geen inbreuk op die rechten maakt indien dat gebeurt “in het kader van een karikatuur, parodie of pastiche”.

Website uit de lucht door inbreuk op auteursrecht website?

Een bedrijf zonder website is bijna niet meer voor te stellen. Het wordt gezien als het digitale visitekaartje. Het zorgt voor die belangrijke “eerste indruk” en wordt meer en meer gebruikt om bijvoorbeeld content te delen.

Juichpak van Roy Donders zorgt (nog) niet voor juridische rel

Toen ik eind 2013 een juridische trend voor 2014 voorspelde, schreef ik al: “Het WK Voetbal leidt tot samba – zowel op als buiten het veld. Ik voorspel een merkenrechtelijke rel tijdens het WK Voetbal in Brazilië. Wie treedt in de voetsporen van het niet nader te noemen, niet‐sponsorend biermerk die enkele blonde babes in strakke jurkjes stopte?”

Conchita Wurst: “vrouw met baard” én pittige worst

Zo ziet u maar, hoeveel juridische haken en ogen er kunnen hangen aan de plotselinge roem na een (onverwachte?) overwinning op het songfestival.

Beroep op citaatrecht van Kluun wordt afgewezen

Vooral na zijn boek “Komt een vrouw bij de dokter” en de verfilming daarvan is Kluun, althans de heer van de Klundert die de schrijversnaam Kluun gebruikt, een bekende schrijver van o.a. boeken en columns. Hoewel Kluun als schrijver zelf toch ook waarde zal hechten aan zijn auteursrechten, nam hij het niet zo nauw met de auteursrechten van beroepsfotograaf de heer Koppe.

Kan een hyperlink delen inbreuk zijn op auteursrecht?

GeenStijl spande hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam over een link van de weblog van GeenStijl naar illegaal geüploade Playboy-foto’s van Britt Dekker. Op 19 november 2013 heeft het Gerechtshof Amsterdam het omstreden vonnis deels teruggedraaid.

Ga naar de bovenkant