fbpx
expertise bernhaege
expertise bernhaege

Publicaties Erfrecht

Erfdeel opeisen

Het komt vaak voor dat in wat oudere testamenten een ouderlijke boedelverdeling is opgenomen. Dit houdt kortgezegd in dat wanneer een van de ouders overlijdt de gehele nalatenschap aan de langstlevende ouder toekomt. De verzorgingsbehoefte van de langstlevende ouder speelt hierbij een rol. De kinderen krijgen bij overlijden van een van de ouders een vordering op de langstlevende ouder ter grootte van hun erfdeel.

Heeft u een inzagerecht in een medisch dossier bij wilsonbekwaamheid?

Heeft u een Inzagerecht in een Medisch Dossier bij Wilsonbekwaamheid van de erflater? We leggen uit wanneer dit wel en niet het geval is.

Wat is een legaat?

Door middel van een legaat, een soort mini-testament, kan een bepaald erfstuk of bepaald goed een bijzondere bestemming krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een goed doel of bepaald iemand die niet tot de erfgenamen behoort zijn.

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

Moet ik een erfenis aanvaarden of verwerpen? Ken uw rechten!

Wanneer u na een overlijden een erfgenaam blijkt te zijn, kan dit veel vragen oproepen. In deze blog beschrijven we alle opties die u heeft qua aanvaarden en verwerpen en hoe u dat in de praktijk uitvoert.

Verruiming vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekering

Eerder publiceerden wij al een artikel op onze website over het recht op vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. We bespreken dit onderwerp in deze blog aan de hand van twee uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

Kunt u een testament ongeldig laten verklaren?

Het zal u maar overkomen, na het overlijden van een dierbare blijkt dat deze zijn testament heeft aangepast waardoor u bent onterft. Indien dit daadwerkelijk de laatste wil is geweest van de overledene hebt u dit als nabestaande te respecteren en accepteren.

We zijn u graag van dienst als u een rechtsbijstandverzekering heeft

Veel mensen met een rechtsbijstandverzekering denken dat zij geen vrije advocaatkeuze hebben. Regelmatig zijn rechtsbijstandverzekerden echter niet tevreden over de dienstverlening van hun rechtsbijstandverzekeraar. Gebrek aan nauwkeurigheid, betrokkenheid en kennis van het dossier vormen hierbij veelgehoorde klachten. Daarom gaat dit artikel over het recht om uw eigen advocaat te kiezen. Ook als u dus

Ga naar de bovenkant