fbpx
expertise bernhaege
expertise bernhaege

Publicaties Burgerlijk procesrecht

Wat houdt een verzetprocedure in?

Tegen een verstekvonnis staat geen hoger beroep open. Als gedaagde heeft u wel de mogelijkheid om de zaak te heropenen door een verzetprocedure te starten. We leggen meer uit over deze procedure in onze blog.

Wat is een verstekvonnis?

In deze blog leggen we uit wat een Verstekvonnis is en wat de gevolgen zijn wanneer u geen verweer voert tegen een dagvaarding.

Kijkje achter de schermen: wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Wat doet een Gerechtsdeurwaarder? Niet iedereen weet het precies en daarom leggen we het uit en illustreren we het a.d.h.v. een meeloopdag.

Kunt u nog onder het bindend advies uit?

Een vorm van geschillenbeslechting is een uitspraak laten doen door een bindend adviseur. Maar wat als u het niet eens bent hiermee? Kunt u dan nog onder het bindend advies uit? In dit artikel geven wij u hier meer informatie over.

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

Het getuigenverhoor – wat zijn uw rechten en plichten?

In dit artikel gaan we in op wat uw rechten en plichten zijn bij een getuigenverhoor. Lees dit artikel wanneer u als getuige bent opgeroepen.

Niet verschijnen in procedure – rendabel?

U kunt kosten besparen door, wanneer er meerdere gedaagden zijn waarvan er minimaal één wel verschijnt en verweer voert, niet te verschijnen in de bodemprocedure en wel in hoger beroep.

Proceskosten: wie betaalt de advocaat?

Niet alle kosten van een procedure hoeven bij een proceskostenveroordeling door de wederpartij volledig te worden vergoed. Een deel van de advocaat betaalt u helaas zelf. Lees welke dit zijn.

Verjaringstermijn grond: eigenaar van grond buren/gemeente?

Regelmatig worden wij gebeld door mensen met de vraag hoe en wanneer zij een stuk grond van de buren of de gemeente in eigendom kunnen verkrijgen door verjaring. Wat zijn de voorwaarden voor verjaring precies? En wat is de verjaringstermijn van grond?

Verruiming vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekering

Eerder publiceerden wij al een artikel op onze website over het recht op vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. We bespreken dit onderwerp in deze blog aan de hand van twee uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

We zijn u graag van dienst als u een rechtsbijstandverzekering heeft

Veel mensen met een rechtsbijstandverzekering denken dat zij geen vrije advocaatkeuze hebben. Regelmatig zijn rechtsbijstandverzekerden echter niet tevreden over de dienstverlening van hun rechtsbijstandverzekeraar. Gebrek aan nauwkeurigheid, betrokkenheid en kennis van het dossier vormen hierbij veelgehoorde klachten. Daarom gaat dit artikel over het recht om uw eigen advocaat te kiezen. Ook als u dus

Rechtspraak toegankelijker door bevoegdheid kantonrechter

Sinds de bevoegdheid van de kantonrechter uitgebreid is om ook zaken te behandelen met een geldelijk belang van maximaal € 25.000,00, zijn er ook flink meer rechtszaken ingediend. Ook andere zaken hadden hier effect op, lees verder.

Ga naar de bovenkant