Foto zorgverlener en client bij artikel ove PGB-houder verplicht transitievergoeding

PGB-houder verplicht transitievergoeding te betalen

Ook een PGB-houder is verplicht bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding te betalen, zo oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwaren op 22 maart jl.

Hebt u als PGB-houder een zorgverlener in dienst? Houdt er dan rekening mee, dat u bij het einde van de arbeidsovereenkomst ook een transitievergoeding moet betalen.

Alhoewel een dergelijke arbeidsovereenkomst zich in verschillende opzichten van reguliere arbeidsovereenkomsten onderscheidt, heeft de wetgever geen uitzondering voor deze arbeidsovereenkomst gemaakt op het betalen van de transitievergoeding. Het feit, dat de werkgever geen (rechts)persoon is die voor eigen risico als ondernemer deelneemt aan het maatschappelijk verkeer en de werknemer in dienst heeft genomen in de verwachting daarvan voor zijn bedrijfsvoering (economisch) voordeel te hebben, maar een privépersoon is, die is aangewezen op zorg van een derde, maakt dat niet anders, aldus het Gerechtshof.

In deze zaak was werkneemster sinds 2006 in dienst bij werkgever. Werkgever was hulpbehoevend en beschikte over persoonsgebonden budget (PGB). Het dienstverband houdt in dat werkneemster aan werkgever verschillende vormen van zorg verleende. Het salaris van werkneemster werd betaald uit het PGB. Volgens werkgever zou het toekennen van een transitievergoeding geen recht doen aan de bijzondere positie van zorginlener ten opzichte van de zorgverlener. Het Hof denkt hier anders over.

Lees hier de volledige uitspraak.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.