onderscheidend vermogen voor corona mask

Opeens bleek het coronavirus COVID-19 toch veel serieuzer dan iedereen eind 2019 dacht. Vooral toen het virus ook in Europa en Nederland werd vastgesteld, werd het al snel heel duidelijk: bijna niets is eigenlijk meer hetzelfde en de coronacrisis een hard feit. We lijken met zijn allen in een slechte film te leven en alle beroepsgroepen worden hierdoor geraakt.

Het is ook duidelijk dat de economie hierdoor in een recessie zal belanden. Hoe erg die zal zijn, zal met name afhangen van de tijd dat het leven zoals we dat voorheen kenden “intelligent on hold” moet worden geplaatst. De vragen over overmacht in deze crisistijd zijn ontelbaar, maar mij viel toch ook iets anders op. Gelukkig blijkt dat het vereiste van onderscheidend vermogen voor een merkregistratie in deze tijd niet is veranderd.

Onderscheidend zijn

Het is mooi om te zien dat met name de zorg en andere vitale beroepen eindelijk de erkenning krijgen die zij altijd al verdienden, maar ook andere initiatieven zijn hartverwarmend. Bedrijven doneren bijvoorbeeld veiligheidsbrillen en maskers.

Cafés en restaurants zijn of de zaak aan het opfrissen of hebben zich toegelegd op afhaal mogelijkheden. Kappers en andere verzorgende dienstverleners proberen met thuispakketjes iedereen tevreden te houden. En de rest probeert er in overleg zo goed en zo kwaad als het kan het beste van te blijven maken. Nederland zit niet bij de pakken neer!

Ook de initiatieven ontstaan uit naastenliefde, waarbij met name van alles voor het raam wordt geplaatst (van wc rollen, groene en rode kaarten om het welzijn aan te geven tot knuffelberen voor een speurtocht voor de jongsten onder ons) geven de burger moed.

Maar ook in tijden van deze ongekende crisis ontstaan er nieuwe ideeën en mogelijkheden. Er zijn dappere ondernemers die dergelijke uitdagingen willen aangrijpen.

Een van de vereisten voor een merkregistratie is dus echter het zogenoemde “onderscheidend vermogen”.

Corona Mask is niet onderscheidend

En dat ondernemers daarbij dan ook nog blijven nadenken over mogelijke merkbescherming, blijkt wel uit de aanvraag van een merk voor het woord Corona Mask. Deze ondernemer kwam op het idee dat de vraag naar mondkapjes wel eens een enorme vlucht zou kunnen nemen. Dit was zelfs nog voordat de ernst van het coronavirus hier was doorgedrongen. Om daarop in te springen werd voor zijn beschermende maskers namelijk ook een merk bedacht en aangevraagd: Corona Mask.

Een van de vereisten voor een merkregistratie is dus echter het zogenoemde “onderscheidend vermogen”. Hierdoor zijn zogenoemde “beschrijvende merken” van registratie en bescherming uitgesloten. Een merk is namelijk juist bedoeld om te onderscheiden van concurrenten.

En dat kan niet met “gebruikelijke taal” en dus ook niet met het woord Corona Mask. Het merk mist duidelijk echt onderscheidend vermogen en het Bureau heeft de aanvraag daarom ook (voorlopig) geweigerd. Het is niet waarschijnlijk dat dit merk later alsnog zal worden ingeschreven.

Of de coronacrisis ook afbreuk zal gaan doen aan het nog steeds wel zeer onderscheidende biermerk is nog de vraag. Krijgt het bier hiermee toch een wrange nasmaak? Of kunnen we straks ons geluk niet op als we weer met familie en vrienden ermee mogen proosten? Inmiddels is bekend dat de producent de productie en marketing van al haar bieren heeft gestaakt omdat bier niet als essentieel is bestempeld.

We wensen u sterkte

Voordat het weer tijd is om met elkaar te proosten, maken wij van deze gelegenheid gebruik om iedereen veel sterkte toe te wensen in deze aparte tijden. Uiteraard eerst iedereen die met het coronavirus in zijn of haar familie te maken krijgt, maar ook iedereen die nu keihard werkt om dit virus te overwinnen. Daarnaast ook sterkte voor de mensen die onze maatschappij draaiende houden en iedereen die de economische gevolgen van de crisis zal voelen.

Wij helpen u graag verder

Wilt u meer weten over het merkenrecht of het gebruik van het copyright teken of merk teken? U kunt gerust vrijblijvend contact met ons opnemen. E-mailen doet u naar het volgende e-mailadres: info@bernhaege.nl. Ook kunt u ons telefonisch bereiken en zijn video calls ook mogelijk.

Het telefoonnummer voor onze vestiging in Veghel is 0413 – 35 22 11. Het telefoonnummer voor onze vestiging in Oss is 0412 - 76 02 27. Onze advocaat die onder andere gespecialiseerd is in het auteursrecht en merkenrecht staat u graag te woord.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.