Het Nederlandse UBO register opende haar digitale deuren op 27 september 2020. Bedrijven die op dat moment al stonden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kregen 18 maanden de tijd om hun UBO (Ultimate Beneficial Owner) door te geven. Bedrijven die zich daarna inschrijven, dienen direct al aan de voorwaarden van dit register te voldoen.

Wat het dit register is en welke gevolgen dit voor u of uw bedrijf heeft, leest u hierna.

Wat is het Ultimate Beneficial Owner oftewel het UBO register?

“Ultimate Beneficial Owner” ofwel een uiteindelijk belanghebbende. Dit zijn de natuurlijke personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een bedrijf of daar de feitelijke zeggenschap over hebben. Een voorbeeld is een persoon die meer dan 25% van de aandelen heeft in een besloten vennootschap. Of iemand die meer dan 25% direct of indirect belang heeft in een vennootschap onder firma.

Het gaat om de persoon die feitelijk aan de touwtjes trekt. Iedere entiteit heeft minimaal één Ultimate Beneficial Owner of a company. De gegevens van deze persoon worden dus in het register opgenomen.

Wat is het doel van het UBO register?

Het  is een Europees initiatief dat wordt ingevoerd ter bestrijding van witwaspraktijken (anti money laundering) en financiering van terrorristen (terrorist financing). Doordat alle uiteindelijk belanghebbenden worden geregistreerd, wordt inzichtelijk welke personen deel uitmaken van de organisatie. Daardoor wordt het voor een Ultimate Beneficial Ownership lastiger om zich te verschuilen achter (een reeks van) juridische entiteiten.

Voor welke organisaties geldt de registratieplicht?

De registratieplicht geldt onder andere voor:

  • Besloten en naamloze vennootschappen die niet beursgenoteerd zijn
  • Stichtingen en verenigingen (niet allemaal)
  • Coöperaties
  • Personenvennootschappen: maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap

Ook kerkgenootschappen dienen hun UBO’s in te schrijven. Eenmanszaken en 100% dochters van beursgenoteerde vennootschappen hebben daarentegen geen opgaveplicht. Voor de volledige lijst van organisatievormen die wel en niet een UBO opgave dienen te doen, verwijzen we u naar de website van de Kamer van Koophandel.

Ook komt er nog een register voor trusts en andere entiteiten die daarmee te vergelijken zijn. Het wetsvoorstel voor dat register is ter consultatie voorgelegd.

De personen die tekenbevoegd zijn binnen de organisatie mogen de UBO’s vanaf 27 september 2020 inschrijven. Dit dient dus te gebeuren binnen een termijn van 18 maanden. Doet u dit niet, dan wordt dit gezien als een economisch delict.

Welke UBO gegevens zijn zichtbaar door de UBO registratie?

Openbaar is de informatie over de uiteindelijk belanghebbende met betrekking tot de naam, geboortemaand en het geboortejaar, de woonstaat, nationaliteit en aard en omvang van het economisch belang. Het economisch belang wordt weergegeven in bandbreedtes en niet in geldbedragen.

De FIU (Financial Intelligence Unit-Nederland) en andere bevoegde autoriteiten zoals de Belastingdienst zullen meer informatie kunnen inzien over de uiteindelijk belanghebbenden, zodat zij onderzoek kunnen doen naar verdachte geldstromen.

Wie heeft inzage in het register?

Via de Kamer van Koophandel kan iedereen de gegevens van een bedrijf en haar uiteindelijk belanghebbenden opvragen nadat het register in werking is getreden. Nu de gegevens (deels) publiek toegankelijk worden, is het ook mogelijk om het UBO register te raadplegen om te zien welke deelnemingen de UBO’s hebben. U kunt dus nagaan of uw concurrenten, afnemers, leveranciers of toekomstige zakenpartners deelnemingen hebben in andere ondernemingen.

Bij het uitblijven van betaling kunt u bijvoorbeeld ook eenvoudiger conservatoir beslag laten leggen op de aandelen van uw schuldenaar nu daarin meer deelnemingen zichtbaar zijn. In het huidige Handelsregister zijn alleen de 100%-aandeelhouders nog maar geregistreerd.

Wij denken graag met u mee.

Bent u benieuwd naar wat de komst van het Nederlandse UBO register voor uw organisatie of voor uzelf betekent? Of overweegt u conservatoir beslag te laten leggen op de aandelen van uw schuldenaar? Neem dan contact op met onze advocaat ondernemingsrecht.

Woont u in de buurt van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch, Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Dan bent u welkom op onze vestiging in Veghel. Bel ons gerust via 0413 35 22 11.

Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer 0412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.