Merkenrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

Aangesloten bij

logo nederlandse orde van advocaten
logo beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht

Merken die voldoende onderscheidend vermogen bezitten kunnen in de daarvoor bestemde register door een merkregistratie worden ingeschreven, waardoor merkrechten ontstaan. Daarbij zijn verschillende merken mogelijk: niet alleen uw woordmerk (puur de merknaam), maar ook uw beeldmerk of een combinatie van die twee en eventueel vormen en kleuren zijn te registeren. Als er in beginsel maar wordt voldaan aan het vereiste van onderscheidend vermogen en het merk niet “beschrijvend” is.

Vormen van Merkregistratie

Daarnaast zijn er drie verschillende wegen die naar merkregistratie leiden. De eerste mogelijkheid is om een nationaal merkdepot te doen. Voor ons geldt daarbij dat de Benelux als een territoir geldt en daarvoor moet een officiële aanvraag worden ingediend bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Als het merk door het registratieproces komt en er ook geen bezwaar door derden wordt gehonoreerd, is uw merk geregistreerd voor de gehele Benelux. Als u met uw merk ook actief bent buiten de Benelux, dan kunt u natuurlijk in verschillende voor u van belang zijnde landen afzonderlijke nationale merkdepots verrichten.

Maar wellicht is de tweede mogelijkheid voor u interessant als u in meerdere landen actief bent: via één merkregistratie bij het Office for the Harmonization of the Internal Market (OHIM) in Spanje kunt u de bescherming van uw merken verkrijgen voor alle landen van de EU.

Bent u vooral ook actief buiten de EU of biedt de EU mogelijkheid wellicht te veel risico’s, dan kan de derde en tevens laatste optie interessant zijn. Met een basis merkregistratie (dat kan bestaan uit een Benelux of EU registratie) kunt u via een zogenoemde Internationale Registratie bepaalde landen aanwijzen en zo verkrijgt u dan een bundel van nationale merkregistraties. Die aanvragen verlopen dan via het World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève.

Professioneel advies bij Merkregistratie

Bij het opstellen en indienen van merkaanvragen bent u niet verplicht u te laten adviseren of bijstaan. Om ervoor te zorgen dat uw merkbescherming optimaal wordt ingestoken, is dat echter wel aan te bevelen. Een merkengemachtigde kan u adviseren over de vorm van het merk, de landen en de weg om daar merkbescherming te verkrijgen maar ook over de verplichte omschrijving van de waren en diensten waarvoor u de aanvraag doet. Daarnaast kan een merkengemachtigde ook eventuele risico’s van reeds bestaande merkrechten in kaart brengen en met u beoordelen.

De specialist intellectuele eigendom bij ons kantoor is naast advocaat ook zogenoemd BMM erkend merkengemachtigde. Dit kan je enkel worden als je de beroepsopleiding van de Beroepsvereniging voor merken- en modellenrecht (BMM) hebt gevolgd. Dit betekent dat u met betrekking tot merken ook al tijdens het registratieproces bij ons terecht kunt voor advies en bijstand. Voor de daadwerkelijke merkregistratie schakelen wij echter een extern merkregistratiebureau in waar wij al jaren mee samenwerken. Deze manier van werken komt de merkregistratie ten goede aangezien er twee specialisten meekijken. Wij blijven te allen tijde op de hoogte en u kunt altijd contact met ons opnemen.

Veel ondernemers schatten de kosten van een merkregistratie veel te hoog in. Een Benelux merk heeft u al vanaf € 575,= en een EU merk vanaf € 1.750,= exclusief BTW. De kosten van een Internationale Registratie zijn afhankelijk van de basisregistratie en de gewenste aan te wijzen landen. Deze bedragen zijn inclusief de werkzaamheden voor het opstellen en indienen van de merkaanvragen en de taksen die de Bureaus voor 10 jaar registratie in rekening brengen. Kosten voor onderzoeken vooraf, de behandeling van een eventuele weigering van het merk, een ingestelde of in te stellen oppositie (bezwaar tegen een merkaanvraag door een derde), advies en bijstand bij af te sluiten contracten en het aanpakken van of verweren op inbreuk vallen daar uitdrukkelijk niet onder.

Wilt u meer informatie over Intellectuele eigendom of over een merkregistratie, neem dan direct contact met ons op.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

IE

Het recht dat de eigendom op literaire en artistieke eigendom regelt in het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en octrooirecht.

Auteursrecht

Het absolute eigendomsrecht van de maker van letterkunde, wetenschap of kunst op zijn werk.

Handelsnaamrecht

Het gedeelte uit de Handelsnaamwet dat regels geeft met betrekking tot handelsnamen om verwarring en misleiding te voorkomen.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

IE

Het recht dat de eigendom op literaire en artistieke eigendom regelt in het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en octrooirecht.

Auteursrecht

Het absolute eigendomsrecht van de maker van letterkunde, wetenschap of kunst op zijn werk.

Handelsnaamrecht

Het gedeelte uit de Handelsnaamwet dat regels geeft met betrekking tot handelsnamen om verwarring en misleiding te voorkomen.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook over.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Ja, ik wil een gratis intakegesprek

Lees ook de spelregels.