Merkenrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

Aangesloten bij

logo nederlandse orde van advocaten
logo beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht

Om het alleenrecht op een merknaam te verkrijgen, is een merkregistratie nodig. Dat kan nationaal, wat voor ons neerkomt op een merkregistratie in de Benelux. Daarnaast kan het ook internationaal en bijvoorbeeld in de gehele EU door middel van één merkregistratie. Maar aan rechten zitten meestal ook verplichtingen. Het alleenrecht op een merknaam kan ontnomen worden als er geen normaal gebruik van het merk wordt gemaakt. In dat geval kan een partij die dat merk graag zou willen gebruiken, proberen het merk vervallen te verklaren. Dat gebeurde McDonalds met het merk Big Mac. Hoewel McDonalds al heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, ligt er nu een uitspraak waarin het merk Big Mac in de EU wordt doorgehaald.

Normaal gebruik is vereist

Er bestaat voor derden een procedure om een geregistreerd merk vervallen te verklaren indien dat merk binnen vijf jaar na inschrijving ervan of gedurende vijf opeenvolgende jaren niet normaal is gebruikt binnen het gebied waarin het merk is geregistreerd. In dat geval wordt er namelijk onterecht geprofiteerd van het monopolie dat een merkregistratie u geeft. Hierbij verdient opmerking dat EU merken natuurlijk een territoriaal ruimere bescherming genieten. Echter zal er voor de instandhouding van een EU-merk wel sprake moeten zijn van normaal gebruik op een groter grondgebied dan bij een nationaal (Benelux)merk. Overigens kan een geregistreerd merk ook worden doorgehaald als het een gangbare naam is geworden – zogenoemde verwatering. Ook kan dit wanneer het geregistreerd merk misleidend is geworden wat betreft de soort, de kwaliteit of de plaats van herkomst van de waren of diensten waarvoor het is ingeschreven.

Big Mac

De Ierse hamburgerketen Supermac’s wilde haar activiteiten graag uitbreiden, ook buiten Ierland. McDonald’s hield die plannen echter tegen omdat de naam “Supermac’s” te veel zou lijken op het merk Big Mac, de naam van de iconische dubbele hamburger. Daarom begon Supermac’s een procedure om dit merk uit 1996 vervallen te verklaren. En dat lukte! Blijkbaar kon McDonalds in de ogen van de Cancellation Devision van het Bureau voor de Intellectuele eigendom van de Europese Unie onvoldoende bewijzen dat zij het merk Big Mac op normale wijze binnen de EU had gebruikt. Het merk Big Mac werd daarom met ingang van 11 april 2017 vervallen verklaard. Zoals gezegd heeft McDonalds aangekondigd tegen deze uitspraak in beroep te gaan.

Recenter merk

Daarnaast is het nog maar afwachten of McDonalds de uitbreiding van Supermac’s nu niet meer kan tegenhouden. McDonalds heeft namelijk op 6 oktober 2017, en dus ruim nadat Supermac’s de hierboven besproken procedure was begonnen, een nieuwe merkregistratie voor Big Mac ingediend (het verschil zit in het gebruik van de kleine letters). Zoals gezegd kan een verzoek om het merk vervallen te verklaren pas worden ingediend indien dat merk binnen vijf jaar na inschrijving ervan niet normaal is gebruikt. Het nieuwe merk Big Mag zal dus pas vanaf oktober 2022 aangevallen kunnen worden. Maar wellicht dat partijen uiteindelijk tot overeenstemming kunnen komen, wat natuurlijk altijd de voorkeur heeft. Vermoedelijk zal dat in ieder geval pas zijn na de hoger beroep procedure en is het dus even afwachten.

Wij helpen u graag verder!

Het kan dus voorkomen dat u een bepaald merk graag zou willen gebruiken, maar dat dat merk reeds door een ander geregistreerd is. Maar biedt het mogelijk niet normaal gebruik door die derde voor u wellicht nog mogelijkheden? Of beschikt u juist over een merkregistratie en wilt u het verval daarvan voorkomen? Heeft u hierover vragen of naar aanleiding van het bovenstaande andere vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaat die gespecialiseerd is in het merkenrecht staat u graag te woord.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Merkenrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

logo nederlandse orde van advocaten
logo beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

IE

Het recht dat de eigendom op literaire en artistieke eigendom regelt in het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en octrooirecht.

Auteursrecht

Het absolute eigendomsrecht van de maker van letterkunde, wetenschap of kunst op zijn werk.

Handelsnaamrecht

Het gedeelte uit de Handelsnaamwet dat regels geeft met betrekking tot handelsnamen om verwarring en misleiding te voorkomen.