Foto wegwijzers met woorden die mediation vertegenwoordigen

Weet u wat een mediator is en hoe deze werkt? En of hij of zij u kan helpen met uw geschil of conflict? Lees hieronder meer over een mediator zodat u kunt bepalen of mediation een goede keus is voor het oplossen van uw probleem.

Waar kan een mediator u mee helpen?

Een mediator is iemand die vaardigheden heeft om een geschil (mediation) tot een goed einde te brengen. Hij of zij begeleidt partijen bij een vastgelopen conflict en kan partijen weer in beweging krijgen. Hiervoor heeft de mediator een specifieke opleiding gevolgd en technieken aangeleerd. Hiermee kan hij ervoor zorgen dat de standpunten van partijen worden vertaald naar belangen. Bij een conflict is er immers meestal een gezamenlijk belang aanwezig en kan er op basis hiervan een oplossing worden gevonden.

Een mediator is iemand die vaardigheden heeft om een geschil (mediation) tot een goed einde te brengen. Hij of zij begeleidt partijen bij een vastgelopen conflict en kan partijen weer in beweging krijgen.

Wanneer schakelt u hulp in?

Als u een conflict met iemand hebt, is dat meestal niet prettig. Vaak lukt het om dit samen met de andere partij op te lossen. Lukt dit echter niet, dan is het inschakelen van een mediator een mogelijkheid. Hierbij dient er wel aan beide kanten sprake te zijn van de bereidheid om het probleem op te lossen. Een mediator kan namelijk alleen worden ingezet als beide partijen er vrijwillig voor kiezen. Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflict(en) via bemiddeling door een onafhankelijke derde.

Hoe gaat het in zijn werk?

Partijen gaan samen met de mediator om de tafel om hun geschil op te lossen. Hij of zij begeleidt de gesprekken en zorgt ervoor dat partijen samen tot een oplossing kunnen komen. De mediator spreekt geen oordeel uit. Eerst wordt door beide partijen een mediationovereenkomst ondertekend. Daarin is opgenomen dat er een geheimhoudingsplicht geldt zodat u in alle openheid over uw probleem kunt praten. Vervolgens gaat de mediator, in aanwezigheid van en met beide partijen het gesprek aan en zorgt dat er ruimte is voor het uiten van de onderliggende emoties. Daarbij formuleert de mediator vragen en probeert partijen inzicht te geven in wat er werkelijk speelt. Ook zal hij of zij ervoor proberen te zorgen dat er wederzijdse erkenning komt voor gevoelens die er spelen. Het resultaat is dat een mediation meestal in een aantal gesprekken wordt afgerond. De afspraken die dan worden gemaakt, worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Wat zijn de voordelen?

De betrokken partijen zorgen zelf voor een oplossing. Er wordt dus geen beslissing door een derde opgelegd. Er kan een oplossing worden gevonden voor alles wat er speelt, niet alleen de juridische aspecten. Zo kan het wederzijdse vertrouwen worden hersteld. In tegenstelling tot een gerechtelijke procedure, is een mediation vaak in korte tijd afgerond. Daardoor kost dit ook minder geld dan een procedure bij de rechter.

Meer weten?

Het inschakelen van een mediator is een goede manier om een conflict op te lossen. Voorwaarde hiervoor is dat beide partijen iemand willen inschakelen en willen deelnemen aan mediation. Wilt u meer weten over mediators en mediationtrajecten? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Stuur een e-mail naar info@bernhaege.nl of bel naar een van onze kantoren. Voor Veghel belt u naar 0413 – 35 22 11 en voor Oss naar 0412-76 02 27. Wij helpen u waar we kunnen!

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.