Het overlijden van een dierbare is vaak een verdrietige gebeurtenis. Ook de nasleep kan vervelend zijn. Zo dient de verdeling van de erfenis veelal samen met andere erfgenamen te worden geregeld en soms kan dit tot ongewenste situaties leiden. Vervolgens resulteert dit dan in een moeilijk proces, ook omdat veel erfgenamen op dat moment nog bezig zijn met het verwerken van hun verdriet.

Ook kan oud zeer juist dan naar boven komen, wat de afwikkeling van de erfenis bemoeilijkt. Dit kan tot een of meerdere conflicten leiden, die onoplosbaar lijken. Iedere erfgenaam heeft daarnaast ook het recht om aan de rechter te vragen om de verdeling vast te stellen.

Hoe helpt Mediation bij ruzie om een erfenis?

Een mediator kan u helpen het geschil op te lossen, met behoud van de (familie)relatie. Naast dat dit voor de persoonlijke situatie prettiger is, kan het u ook een procedure bij de rechtbank besparen. Dit zou overigens niet alleen duurder zijn, maar ook hoogstwaarschijnlijk langer duren dan een mediationtraject. Een procedure kan immers jaren duren, waardoor de zaak niet kan worden afgesloten.Door mediation ontstaat er structuur in de gesprekken en wordt de regie en het overzicht behouden. De mediator kiest geen partij en oordeelt niet. Alle erfgenamen hebben de mogelijkheid om hun kant van het verhaal te vertellen, waarbij er natuurlijk ook ruimte is voor het uiten van emoties. Nadat hierover is gesproken ontstaat er vaak meer begrip en kan iedereen het beter een plek geven. Daarna kan er worden gezocht naar eigen en wederzijdse belangen en hoe deze met elkaar op een lijn te krijgen.

Hoe staat de mediator erin?

Zoals gezegd is het de taak van de mediator om het proces te begeleiden. Dit houdt in dat hij of zij dus ook geen oordeel velt over de situatie. Daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat er aandacht is voor ieders emoties en verhaal. Het uiteindelijke doel is immers om de partijen samen tot een oplossing te laten komen zodat men daarna weer op een prettige wijze met elkaar verder kan. Belangrijk hierbij is dat het gezamenlijke belang boven water komt. Op basis hiervan wordt er gewerkt naar een compromis. Dankzij dit gezamenlijke belang kunnen de familieleden namelijk nog zelf invloed uitoefenen op de oplossing van het geschil. Natuurlijk kan het gebeuren dat er een langer traject nodig is, maar vaak hebben een aantal mediationgesprekken al een zeer bevredigend resultaat. Daarnaast is het vaak voor de onderlinge verhoudingen tussen erfgenamen een groot voordeel.

Neem contact op voor hulp bij uw conflict

Overweegt u om een mediation bij ruzie om een erfenis in te schakelen? Bij Bernhaege Advocaten bent u voor mediation aan het juiste adres. Mr. Jacqueline Lauwen heeft jarenlange ervaring met conflicten en geschillen oplossen en is een ervaren MfN-register mediator. Zij helpt u graag verder.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Andere expertises van ons kantoor.

Incasso.

Het innen van geld of openstaande vorderingen van een schuldenaar, ook wel wanbetaler genoemd.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Bedrijfsovername.

Een fusie of de aan- danwel verkoop van een bedrijf middels een aandelenoverdracht.