Mediation/Mediator.

mr. Jacqueline Lauwen

profielfoto mr. Jacqueline Lauwen

mr. Joan Snikkenburg-den Haan

profielfoto mr. Joan Snikkenburg-den Haan

Meer weten over.

Aangesloten bij.

logo nederlandse orde van advocaten
logo mfn registermediator

Ruzies komen in de beste families voor. Deze zijn meestal niet prettig, omdat u toch regelmatig met elkaar te maken hebt. Dit is ook vaak de oorzaak van een ruzie. Een andere oorzaak kan zijn dat familieleden verschillende opvattingen kunnen hebben over normen en waarden.

Of spelen er relatieproblemen, een echtscheiding of moet er een goede omgangsregeling komen specifiek voor uw situatie? Mediation bij familieconflicten of familiemediation begeleid door een ervaren familiemediator kan een effectieve oplossing bieden die bij de situatie past voor u en alle partijen.

Vaak begint een ruzie met een kleine ergernis. Ook komt het veelal voor dat mensen ook niet precies meer weten waar een ruzie precies om is begonnen. Dit kan een kleine ergernis zijn, maar soms is er alleen maar sprake geweest van een misverstand.

Een ruzie kan jarenlang duren en leidt vaak tot opmerkingen als ‘zie je wel’ en ‘zo gedraagt hij zich altijd’. Dergelijke opmerkingen maken een ruzie almaar erger. Een ruzie tussen familieleden is niet prettig en vaak heeft de rest van de familie daar ook last van. Bovendien kan een ruzie, zeker wanneer er sprake is van een familiebedrijf, voor extra problemen zorgen.

Hoe kunt u de familieruzie oplossen?

Heeft u een conflict met een familielid waar u niet samen niet uitkomt? Ook bij familieconflicten kan mediation u helpen. Beide partijen moeten dan wel bereid zijn om met behulp van een mediator het probleem op te lossen. Denk hierbij aan een conflict tussen (groot)ouders en kinderen, schoonouders en kinderen of tussen broers en zussen. Mediation kan helpen om conflicten op te lossen en de relatie te herstellen. Onder professionele leiding van een onafhankelijke mediator voeren de partijen één of meerdere gesprekken.

Hierbij is het doel een oplossing vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. Daarbij stelt de mediator zich op als luisterend oor en oordeelt niet. Hij heeft juist aandacht voor ieders emoties en probeert mensen naar een oplossing te begeleiden zodat ze weer op een prettige manier met elkaar verder kunnen. Er kan ook veelal een goede oplossing te vinden omdat er vaak een gezamenlijk belang aanwezig is.

Wat kan mediation bij familieconflicten opleveren?

Over het algemeen lukt het om in een aantal gesprekken tot een resultaat te komen waar iedereen zich prettig bij voelt. De gesprekken dragen bovendien bij aan het het herstel van de onderlinge verhoudingen. Verder kan het nodig zijn dat er vooraf met iedereen apart wordt gesproken. Daarna volgt een gezamenlijk gesprek dat door de mediator wordt begeleid. Iedereen wordt uitgenodigd de eigen visies en ideeën op tafel te leggen. Daarbij is er de nodige aandacht voor de gevoeligheden die er tussen de familieleden kunnen zijn.

Wat doet een familiemediator?

Hieronder een beknopte uitleg van wat een familiemediator zoal doet. Uitgangspunten bepalen en zaken ordenen. In een situatie van een familieconflict of bijvoorbeeld op het moment dat de keuze is gemaakt voor een echtscheiding, spelen meestal emoties en hectiek een grote rol.

Dat kan gemakkelijk tot (nog meer) conflicten leiden. Gedachten en gedrag kunnen alle kanten op schieten. Het scheppen van orde in die situatie is voor de mediator direct een belangrijke rol.

De mediator scheidt hoofd- en bijzaken. Overzicht en structuur is het eerste wat nodig is in een dergelijke situatie. Een mediator heeft een neutrale positie. Deze heeft als taak om de betrokkenen te begeleiden naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Een mediator is geen rechter en beslist dus niet wie er wel of geen gelijk heeft. Betrokkenen beslissen zelf over hun oplossing.

Zo zijn de betrokken partijen dus altijd zelf in staat om voor een oplossing te kiezen die goed voelt en waar je achter staat.

Luisteren, Adviseren en Bemiddelen.

 • Luisteren
  De familiemediator luistert naar de betrokken personen. De mediator is er voor alle betrokkenen en behartigt dan ook de belangen van iedereen. Juist om die reden is een mediator dan ook onafhankelijk op juridisch en emotioneel gebied. Door goed te luisteren zal een mediator een goede en passende oplossing vinden.
 • Adviseren
  Van de juridische aspecten tot en met de praktische zaken, een goed advies helpt u bij het maken van de juiste keuzes. De familiemediator helpt om ook zaken waar u misschien zelf niet de kennis van heeft goed te regelen. De mediator kan adviseren over zaken als de financiën, de alimentatie, de pensioenen en de woning.Ook moet worden nagedacht over de fiscale gevolgen en risico’s van een beslissing. De mediator kan, indien relevant, ook bekijken op welke toeslagen u recht heeft en hoe u deze kunt aanvragen.
 • Bemiddelen
  In het geval van bijvoorbeeld een scheiding is het van belang dat er heldere en werkbare afspraken op papier worden gezet. Afspraken waar beide partijen zich in kunnen vinden en aan houden. Door het opstellen van een echtscheidingsconvenant staan de gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd en is niets onduidelijk.

In welke situatie biedt een familiemediator uitkomst?

Familie mediation kan zo effectief zijn dat het in veel situaties uitkomst biedt. Het grootste toepassingsgebied van familie mediation binnen de familie is bij scheidingen en familieconflicten. In de praktijk wordt deze vorm van mediation vaak ingezet als er een goede oplossing moet komen in bijvoorbeeld de volgende situaties:

 • Familieconflict
 • Relatieproblemen
 • Echtscheiding
 • Ouderschapsplan opstellen
 • Omgangsregeling kind(deren)
 • Convenant opstellen

Wat kost een familiemediation traject?

Onze mediation is op basis van een vast uurtarief. De uren die in rekening worden gebracht bestaan uit de uren voor de bijeenkomsten en de tijd die nodig voor de voorbereiding en verslaglegging. Het benodigd aantal bijeenkomsten is afhankelijk van uw specifieke situatie en de complexiteit ervan. Als u een indicatie voor de kosten op prijs stelt, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wij zullen dan op basis van de informatie die u ons geeft een zo nauwkeurig mogelijke kostenindicatie afgeven.

Er samen uitkomen zodat je verder kunt.

Uitgangspunt bij een familiemediation traject is dat de betrokken partijen er samen uitkomen. Er mag best onenigheid bestaan, zolang er maar goede afspraken zijn gemaakt waar iedereen achter staat en zich aan houdt. Dan kun je samen en alleen de toekomst in. Onze familiemediator heeft specialisatieopleidingen van de Vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS) succesvol afgerond.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Andere expertises van ons kantoor.

Incasso.

Het innen van geld of openstaande vorderingen van een schuldenaar, ook wel wanbetaler genoemd.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Bedrijfsovername.

Een fusie of de aan- danwel verkoop van een bedrijf middels een aandelenoverdracht.