laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid

Als advocaten rekenen wij niet alleen wetboeken tot ons instrumentarium; ook taal speelt een hele belangrijke rol. Ons vak draait om communicatie. Richting cliënten dienen we helder en begrijpelijk te communiceren. Gelijktijdig dienen we aan de rechtbank het standpunt van onze cliënten helder, kernachtig en overtuigend te omschrijven. Wij gebruiken taal dus als middel en daarom heeft taal voor ons een belangrijke waarde.

Maar taal is natuurlijk voor iedereen een middel om (goed te kunnen) communiceren. Helaas is een goede beheersing van taal niet voor iedereen vanzelfsprekend: er zijn mensen die last hebben van laaggeletterdheid. Dit belemmert een goede communicatie. De gevolgen ervan raken iedereen; het individu, de overheid, gemeenschappen, maar ook het bedrijfsleven.

Wat is laaggeletterdheid?

Als iemand laaggeletterd is, betekent dit dat hij of zij moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak is het ook zo dat deze persoon moeite heeft met digitale vaardigheden en dus niet goed om kan gaan met computers of mobiele telefoons. Het verschil tussen analfabeten en laaggeletterden is dat de laatste groep wel kan lezen en schrijven. Tegelijkertijd beheersen ze niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.

Omdat veel mensen zich ervoor schamen, is laaggeletterdheid niet goed zichtbaar. Toch zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die laaggeletterd zijn. Dat is maar liefst 18% van onze bevolking en omgerekend houdt dat 1 op de 6 Nederlanders in. Binnen deze groep zijn er 1,8 miljoen mensen van de beroepsbevolking (mensen tussen de 16 en 65 jaar oud) die vooral moeite hebben met taal en/of rekenen. Tweederde deel hiervan zijn autochtoon.

Hoe gaan mensen om met laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid heeft vervelende, emotionele gevolgen voor mensen. Ze schamen zich er vaak enorm voor als ze moeite hebben met lezen en schrijven. Daarnaast voelen ze zich onzeker en zijn bang om er niet bij te horen. Daarom durven ze vaak ook geen hulp te zoeken of überhaupt het probleem met iemand te bespreken.

Het gevolg is dat laaggeletterden vaak allerlei trucjes en/of smoesjes ontwikkelen om het te verbergen. Hierbij kunt u denken aan dat iemand vermijdt om dingen te lezen of in te vullen onder het mom dat hij/zij de bril vergeten is. Vermoedt u dat iemand die u kent ook laaggeletterd is? Hieronder vindt u een kort lijstje met signalen die hierop kunnen duiden:

 • Hij/zij wil per se contant betalen.
 • Hij/zij betaalt een rekening maar niet.
 • Hij/zij heeft vragen over informatie die al eerder is uitgereikt.
 • Hij/zij noteert afspraken niet.
 • Hij/zij komt regelmatig te laat of komt niet opdagen voor een afspraak.
 • Hij/zij heeft moeite met het formuleren van vragen, het duiden van klachten en het stellen van prioriteiten.
annelies leest voor om laaggeletterdheid tegen te gaan

Wat voor gevolgen heeft laaggeletterdheid in de maatschappij?

Laaggeletterde mensen komen vaak moeilijk mee in de maatschappij. Het zorgt voor communicatie- en administratieproblemen en werkloosheid, kan een taalachterstand veroorzaken en zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het laatste is omdat mensen bijvoorbeeld bijsluiters van medicijnen slecht kunnen lezen en daardoor kans lopen hun medicatie verkeerd in te nemen.

Daarnaast hebben laaggeletterden vaak met werkloosheid te maken omdat sollicitatiebrieven schrijven moeilijk is, maar ook omdat zij moeite hebben om hun baan te behouden. Bovendien, wanneer een laaggeletterde werkloos wordt, nemen zijn of haar vaardigheden alleen maar meer af.

Wat betreft communicatie- en administratieproblemen hebben deze ook weer verstrekkende gevolgen. Zo vinden laaggeletterden het moeilijk om bijvoorbeeld formulieren voor instanties (zoals de Belastingaangifte) in te vullen. Zo kunnen mensen geld mislopen of boetes oplopen. Daarbij kost laaggeletterdheid de maatschappij jaarlijks veel geld. Ook rekeningen zijn voor laaggeletterden soms lastig te begrijpen waardoor ze deze niet betalen en in de schulden raken.

Tenslotte kunnen laaggeletterde ouders hun kinderen vaak niet voorlezen en/of helpen met leren lezen en huiswerk maken waardoor ook de kinderen een taalachterstand kunnen oplopen. Al met al zijn laaggeletterden dus veel minder zelfredzaam en voor veel (en soms zeer belangrijke) zaken afhankelijk van anderen.

Hoe zet het team van Bernhaege advocaten zich in?

Omdat ook wij de problemen rondom laaggeletterdheid erkennen, ondersteunen wij lokale acties in de gemeente Meierijstad en Oss om het terugdringen ervan te bevorderen. Zo hebben wij tijdens het Voorleesontbijt in 2020 voorgelezen aan kleuterklassen op meerdere basisscholen in Lith en Veghel. Ook heeft een van onze advocaten deelgenomen in de jury van de voorleeswedstrijd. Verder hebben we een boekenlegger (verkrijgbaar bij de bibliotheek in Oss) ontwikkeld om mensen meer bewust te maken van laaggeletterdheid. Wij zullen lokale acties op dit gebied blijven ondersteunen.

Bij Bernhaege advocaten willen we namelijk een actieve rol spelen in het tegengaan, terugdringen en voorkomen van laaggeletterdheid. Dit juist omdat wij ons dagelijks realiseren dat taal enorm belangrijk is.

Hoe kunt u laaggeletterden helpen?

Wilt u ook graag helpen om laaggeletterdheid te verminderen, dan zijn er meerdere dingen die u kunt ondernemen. U kunt zich bijvoorbeeld aanmelden bij de Voorleesexpress om als voorlezer binnen een gezin te helpen. Ook kunt u zich aanmelden als taalvrijwilliger en zo zelf kiezen of u een persoon of een groep helpt om hun vaardigheden te ontwikkelen. Verder kunt u ook nog vrijwilligerswerk doen bij Stichting Lezen en Schrijven. Overigens kunt u zelf ook terecht bij Stichting Lezen en Schrijven en het Taalhuis wanneer u moeite heeft met taal.

Wilt u door ons gebeld worden?

Arrow up

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties