geschiedenis locatie Veghel Broederhuis

Locatie Veghel: het Broederhuis

Ruim 25 jaar was Bernhaege Advocaten in de pastorie in Mariaheide gevestigd, maar in juni 2020 verhuisden wij naar een andere locatie. Wederom houden wij in een mooi, historisch pand met karakter kantoor; namelijk het Broederhuis te Veghel. We vertellen u graag meer over de geschiedenis van het pand.

De oorsprong van het Broederhuis te Veghel

Aan de oorsprong van het Broederhuis is nog een stuk mysterie verbonden. Hoewel een groot deel van het gebouw volgens de gevelankers namelijk uit 1821 stamt, zijn er bij restauraties nog oudere elementen ontdekt. Het vermoeden is dan ook dat het pand nog wel 50 jaar ouder zou kunnen zijn en dus stamt uit eind 1700.

De eerste bestemming van het Broederhuis was een bierbrouwerij. Deze was van de familie Smits en werd geleid door respectievelijk de heer Johannes Smits, zijn zoon Hendrikus en tenslotte dochter Hendrika. Na het overlijden van Hendrika in 1921 kwam het pand leeg te staan.

bierbrouwerij Smit Veghel zwart-wit foto

Bij de restauratie van het Broederhuis werd met veel aandacht gekeken naar de oorspronkelijke staat van het gebouw. Zo werden de oorspronkelijke lichte, gepleisterde gevel en de boogvormige ramen met risalieten en raamomlijstingen met kuiven in ere hersteld.

Andere bijzondere aspecten in het gebouw zijn de authentieke ornamenten en een prachtige vide. Deze is ontstaan nadat een deel van de verdiepingsvloer werd uitgezaagd. Dwars op deze vide is daarna een vloergedeelte van gelaagd glas gecreëerd. Zo kan men van de ene naar de andere kant van de eerste verdieping lopen over een zogenaamde glazen brug.

Uiteindelijk hebben in 1998 de eigenaren van BAS Architectuur het Broederhuis gekocht en ook vele jaren zelf in gebruik gehad.

De voorliefde voor oude panden maakte dat er in 2019 een match was tussen de eigenaren van BAS Architectuur en de eigenaresse van Bernhaege Advocaten, mr. Annelies Jansen. Zodoende was de verkoop van het Broederhuis snel beklonken.

de Lourdesgrot in de tuin van het Broederhuis

Van bierbrouwerij naar klooster

De leegstand van het pand duurde niet lang: het werd in 1922 verkocht aan de broeders die voorheen aan de Nieuwstraat te Veghel waren gehuisvest. Zij hadden immers een ruimer onderkomen nodig. Daarna volgde er een verbouwing tot een klooster. De plannen voor de verbouwing van het pand aan de Hoogstraat waren gemaakt door architect Louis Kooken uit Eindhoven. Vervolgens werd de verbouwing uitgevoerd door de Veghelse gemeentearchitect Willem Claeren.

In het klooster waren een keuken, eetzaal en andere ruimtes te vinden. De broeders namen in 1923 hun intrek in het klooster op de Hoogstraat. Het stamt ook uit deze tijd dat het pand als het Broederhuis St.-Anna bekend is. De broeders noemden het namelijk naar Anna Smits, hun weldoenster uit ‘s-Hertogenbosch. Achter het Broederhuis werd een kapel voor de broeders gebouwd. Naast de kapel werd er een vrijstaande school, de Aloysiusschool, bijgebouwd. Dit was aan de linkerkant van de tuin waar de broeders les gaven.

In de Tweede Wereldoorlog ontstond er vervolgens veel schade aan de gevel. Daarom werd er in 1949 een bakstenen gevel (en gelijk ook vierkante ramen) tegen het gebouw geplaatst. Nadat de broeders het huis verlieten, wisselde het in 1988 wederom van eigenaar. Door de nieuwe eigenaar werd er echter tijdenlang niets gedaan met het gebouw en stond het dus leeg.

De een na laatste eigenaar en de restauratie

Uiteindelijk nam de gemeente Veghel (thans gemeente Meierijstad) het Broederhuis over en werd het gebruikt voor diverse sociale bestemmingen. Later ontstond de behoefte aan restauratie van het pand naar de situatie van vroeger. Er werd daarom in 1995 door de gemeente een prijsvraag uitgezet bij vier verschillende architectenbureaus. BAS Architectuur uit Veghel kwam als winnaar uit de bus. Dit bureau mocht in opdracht van de gemeente Veghel met de restauratie van het Broederhuis aan de slag.

In 1995 is vervolgens een deel van het klooster en de Aloysiusschool gesloopt. Wanneer de Lourdesgrot van de binnenplaats van het oude Broederhuis is verdwenen is onbekend. Wat in ieder geval is gebleven, zijn de drie grote kastanjes en een monumentale beuk.

historische voorkant Broederhuis Veghel

De huidige bestemming van het Broederhuis: advocatenkantoor Bernhaege Advocaten

Uitwendig is het Broederhuis hetzelfde gebleven na de restauratie van 1995. Het interieur van het Broederhuis is door Bernhaege Advocaten wel na 25 jaar aan de hedendaagse standaarden aangepast. Dit is uiteraard uitgevoerd met respect voor alle authentieke details. Na het vertrek van Bernhaege Advocaten uit de pastorie in Mariaheide zou het na 25 jaar ondenkbaar zijn, dat wij ons zouden vestigen in recent gebouwd hypermodern kantoorpand. Dat is niet wat bij ons past en ook niet bij onze cliënten weten wij na al die jaren.

De vele kamers in het Broederhuis zijn zeer efficiënt voor ons. Zo kunnen wij geconcentreerd aan uw zaak werken, omdat iedereen bij Bernhaege Advocaten een eigen ruime werkplek heeft. Voor ons werkt dat erg plezierig. Ook onze cliënten vinden het prettig om in de ruime spreekkamers, waar vertrouwelijkheid is gegarandeerd, hun verhaal te kunnen doen.

Bekijkt u graag met eigen ogen hoe het Broederhuis anno 2020 is omgetoverd naar een modern advocatenkantoor met dank aan diverse plaatselijke leveranciers? Of heeft u juridische vragen die u graag beantwoord krijgt? Kom dan langs op ons kantoor in het centrum van Veghel of plan een videocall met ons in als dat uw voorkeur heeft. Al meer dan 25 jaar voorzien wij zakelijke en particuliere cliënten van professioneel juridisch advies.

N.B.
Foto 1 bron: www.bierbrouwerij.eu
Foto 2 bron: Brabants Historisch Informatie Centrum
Foto 3 bron: Brabants Historisch Informatie Centrum

Wilt u door ons gebeld worden?

Arrow up

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties