Ruim 25 jaar was Bernhaege Advocaten in de pastorie in Mariaheide gevestigd, maar in juni 2020 verhuisden wij naar een andere locatie. Wederom houden wij in een mooi, historisch pand met karakter kantoor: het Broederhuis te Veghel. We vertellen u graag meer over de geschiedenis van het pand.

De oorsprong van het Broederhuis te Veghel

Aan de oorsprong van het Broederhuis is nog een stuk mysterie verbonden. Hoewel een groot deel van het gebouw volgens de gevelankers namelijk uit 1821 stamt, zijn er bij restauraties nog oudere elementen ontdekt. Het vermoeden is dan ook dat het pand nog wel 50 jaar ouder zou kunnen zijn en dus stamt uit eind 1700.

De eerste bestemming van het Broederhuis was een bierbrouwerij. Deze was van de familie Smits en werd geleid door respectievelijk de heer Johannes Smits, zijn zoon Hendrikus en tenslotte dochter Hendrika. Na het overlijden van Hendrika in 1921 kwam het pand leeg te staan.

bierbrouwerij Smit Veghel zwart-wit foto

Bij de restauratie van het Broederhuis werd met veel aandacht gekeken naar de oorspronkelijke staat van het gebouw. Zo werden de oorspronkelijke lichte, gepleisterde gevel en de boogvormige ramen met risalieten en raamomlijstingen met kuiven in ere hersteld.

Andere bijzondere aspecten in het gebouw zijn de authentieke ornamenten en een prachtige vide. Deze is ontstaan nadat een deel van de verdiepingsvloer werd uitgezaagd. Dwars op deze vide is daarna een vloergedeelte van gelaagd glas gecreëerd. Zo kan men van de ene naar de andere kant van de eerste verdieping lopen over een zogenaamde glazen brug.

Uiteindelijk hebben in 1998 de eigenaren van BAS Architectuur het Broederhuis gekocht en ook vele jaren zelf in gebruik gehad.

De voorliefde voor oude panden maakte dat er in 2019 een match was tussen de eigenaren van BAS Architectuur en de eigenaresse van Bernhaege Advocaten, mr. Annelies Jansen. Zodoende was de verkoop van het Broederhuis snel beklonken.

de Lourdesgrot in de tuin van het Broederhuis

Van bierbrouwerij naar klooster

De leegstand van het pand duurde niet lang: het werd in 1922 verkocht aan de broeders die voorheen aan de Nieuwstraat te Veghel waren gehuisvest. Zij hadden immers een ruimer onderkomen nodig. Daarna volgde er een verbouwing tot een klooster. De plannen voor de verbouwing van het pand aan de Hoogstraat waren gemaakt door architect Louis Kooken uit Eindhoven. Vervolgens werd de verbouwing uitgevoerd door de Veghelse gemeentearchitect Willem Claeren.

In het klooster waren een keuken, eetzaal en andere ruimtes te vinden. De broeders namen in 1923 hun intrek in het klooster op de Hoogstraat. Het stamt ook uit deze tijd dat het pand als het Broederhuis St.-Anna bekend is. De broeders noemden het namelijk naar Anna Smits, hun weldoenster uit ‘s-Hertogenbosch. Achter het Broederhuis werd een kapel voor de broeders gebouwd. Naast de kapel werd er een vrijstaande school, de Aloysiusschool, bijgebouwd. Dit was aan de linkerkant van de tuin waar de broeders les gaven.

In de Tweede Wereldoorlog ontstond er vervolgens veel schade aan de gevel. Daarom werd er in 1949 een bakstenen gevel (en gelijk ook vierkante ramen) tegen het gebouw geplaatst. Nadat de broeders het huis verlieten, wisselde het in 1988 wederom van eigenaar. Door de nieuwe eigenaar werd er echter tijdenlang niets gedaan met het gebouw en stond het dus leeg.

De een na laatste eigenaar en de restauratie

Uiteindelijk nam de gemeente Veghel (thans gemeente Meierijstad) het Broederhuis over en werd het gebruikt voor diverse sociale bestemmingen. Later ontstond de behoefte aan restauratie van het pand naar de situatie van vroeger. Er werd daarom in 1995 door de gemeente een prijsvraag uitgezet bij vier verschillende architectenbureaus. BAS Architectuur uit Veghel kwam als winnaar uit de bus. Dit bureau mocht in opdracht van de gemeente Veghel met de restauratie van het Broederhuis aan de slag.

In 1995 is vervolgens een deel van het klooster en de Aloysiusschool gesloopt. Wanneer de Lourdesgrot van de binnenplaats van het oude Broederhuis is verdwenen is onbekend. Wat in ieder geval is gebleven, zijn de drie grote kastanjes en een monumentale beuk.

historische voorkant Broederhuis Veghel

De huidige bestemming: advocatenkantoor Bernhaege Advocaten

Uitwendig is het Broederhuis hetzelfde gebleven na de restauratie van 1995. Het interieur van het Broederhuis is door Bernhaege Advocaten wel na 25 jaar aan de hedendaagse standaarden aangepast. Dit is uiteraard uitgevoerd met respect voor alle authentieke details. Na het vertrek van Bernhaege Advocaten uit de pastorie in Mariaheide zou het na 25 jaar ondenkbaar zijn, dat wij ons zouden vestigen in recent gebouwd hypermodern kantoorpand. Dat is niet wat bij ons past en ook niet bij onze cliënten weten wij na al die jaren.

De vele kamers in het Broederhuis zijn zeer efficiënt voor ons. Zo kunnen wij geconcentreerd aan uw zaak werken, omdat iedereen bij Bernhaege Advocaten een eigen ruime werkplek heeft. Voor ons werkt dat erg plezierig. Ook onze cliënten vinden het prettig om in de ruime spreekkamers, waar vertrouwelijkheid is gegarandeerd, hun verhaal te kunnen doen.

Bekijkt u graag met eigen ogen hoe het Broederhuis anno 2020 is omgetoverd naar een modern advocatenkantoor met dank aan diverse plaatselijke leveranciers? Of heeft u juridische vragen die u graag beantwoord krijgt? Kom dan langs op ons kantoor in het centrum van Veghel of plan een videocall met ons in als dat uw voorkeur heeft. Al meer dan 25 jaar voorzien wij zakelijke en particuliere cliënten van professioneel juridisch advies.

Foto 1 en 3 bron: Museum SIEMei
Foto 2 bron: Brabants Historisch Informatie Centrum

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27