Als mkb-ondernemer of zzp’er kunt u te maken krijgen met opdrachtgevers die lange betalingstermijnen hanteren, waardoor u ook erg lang op uw geld moet wachten. Vaak wordt die termijn zelfs opgerekt tot 90 of zelfs 120 dagen terwijl u al wel kosten heeft moeten maken. Dit kan voor financiële problemen zorgen. Wat is de wettelijke betalingstermijn? Lees direct verder of vraag het onze incasso advocaat.

De wetgeving biedt hiervoor sinds 1 juli 2017 een oplossing. Sinds die datum mogen grote ondernemingen als afnemer namelijk geen langere betalingstermijn dan 60 dagen meer hanteren voor leveranciers of dienstverleners uit het midden -en kleinbedrijf en voor ZZP’ers. Hoe dit precies zit en wat de gevolgen van deze wijziging van de wettelijke betaaltermijn zijn, leest u hier.

Wettelijke betalingstermijn.

De betalingstermijnen voor overeenkomsten tussen bedrijven zijn wettelijk vastgelegd. In het geval dat u contractueel geen uiterste dag van betaling met uw afnemer bent overeengekomen, moet deze de factuur binnen 30 dagen betalen. Ook zijn er nog opties voor langere betaaltermijnen. Het staat bedrijven namelijk vrij om contractueel een langere betalingstermijn van maximaal 60 dagen af te spreken. Deze betalingstermijn mag alleen langer zijn dan 60 dagen als bedrijven dit onderling afspreken.

Dit kan alleen indien beide partijen hier uitdrukkelijk mee instemmen én aangetoond kan worden dat dit voor geen van de partijen nadelig is. Dit laatste punt kan echter voor problemen zorgen.

Wanneer is een betalingstermijn die langer is dan 60 dagen immers nadelig? Kleine bedrijven en mkb-ondernemers zijn vaak afhankelijk van enkele grote bedrijven als afnemer. Zij kunnen zich daardoor gedwongen voelen met een lange betaaltermijn in te stemmen. Deze nieuwe wet betalingstermijnen stelt hier paal en perk aan.

Gevolgen maximale wettelijke betalingstermijn van 30 dagen of langer.

Een betalingstermijn die langer is dan 60 dagen zal nietig worden verklaard. De betalingstermijn wordt in dat geval automatisch omgezet in een termijn van maximaal 30 dagen. Wanneer de afnemer dan vervolgens pas na die 30 dagen na ontvangst van de factuur tot betaling overgaat, is hij over de periode waarmee hij de betalingstermijn van 30 dagen heeft overschreden wettelijke handelsrente verschuldigd. Deze wettelijke rente bedraagt 8%.

Ook mag u in dit geval buitengerechtelijke incassokosten over de hoofdsom in rekening brengen. Dit zijn de kosten die u als schuldeiser dient te maken om uw vordering geïnd te krijgen. In dit geval zou een dergelijke termijn dus voor beide partijen nadelig kunnen uitpakken.

Welke wettelijke betalingstermijn is van toepassing?

Bij een bestaande overeenkomst tussen u en de afnemer geldt de nieuwe regelgeving vanaf 1 juli 2018. Voor nieuwe overeenkomsten die zijn aangegaan na 1 juli 2017 geldt direct de nieuwe regeling. Als MKB’er of ZZP’er kunt u in dat geval tijdens de onderhandelingen de maximale wettelijke betalingstermijn van 60 dagen afdwingen. Wanneer u echter na 1 juli 2017 al een overeenkomst heeft gesloten dan zal een betaaltermijn van meer dan 60 dagen, zoals hiervoor omschreven, nietig worden verklaard en worden omgezet in een termijn van 30 dagen.

Wij zijn u graag van dienst.

Heeft u vragen over de gevolgen van de nieuwe wettelijke betalingstermijn? Of wenst u een incassotraject op te starten omdat uw afnemer niet tot betaling overgaat? Onze incasso advocaat is u graag van dienst. We kunnen u van een advies voorzien met betrekking tot uw persoonlijke situatie en de algemene voorwaarden van uw bedrijf.

Bent u gevestigd in de omgeving van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. Voor telefonisch contact kunt u ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Andere expertises van ons kantoor.

Bedrijfsovername.

Een fusie of de aan- danwel verkoop van een bedrijf middels een aandelenoverdracht.

Ondernemingsrecht.

Het recht dat van toepassing is op rechtspersonen zijnde bv’s, nv’s, vereniging en stichtingen.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.