U bent het zat. Uw debiteuren behandelt u altijd zo correct mogelijk. Geen probleem als een betaaltermijn wordt overschreden, kan gebeuren. Maar na een tijdje begint u toch ongeduldig te worden. Kunt u conservatoir beslag laten leggen? Lees direct verder of vraag het onze incasso advocaat.

U stuurt een sommatiebrief. En nog één. En nog één. De debiteur belooft steeds te betalen. Maar doet dat niet. U voelt zich aan het lijntje gehouden en schakelt een incassobureau in. Deze verstuurt een aantal sommatiebrieven en weet het daarna ook niet meer. Resultaat: nog steeds een openstaande vordering en een rekening van het incassobureau. Zorg dat uw facturen wél betaald worden en leg door middel van een advocaat conservatoir beslag op bijvoorbeeld de bankrekening van uw debiteur.

Wat is conservatoir beslag?

Letterlijk betekent conservatoir (spreek uit ‘conservatoor’) beslag: ‘beslag ter bewaring’. Iedere schuldeiser kan conservatoir beslag leggen op eigendommen van de schuldenaar (debiteur), zoals vorderingsrechten bestaande uit het saldo op een bankrekening of door derden aan de schuldenaar verschuldigde bedragen. Ook is het mogelijk beslag te leggen op de onroerende zaken of roerende zaken van de debiteur zoals gebouwen, (bedrijfs)inventaris of vervoersmiddelen. Een beslaglegging op de aandelen van de schuldenaar is ook een effectief middel. Is een beslag gelegd, dan is de debiteur verplicht om deze goederen of vermogensbestanddelen te ‘bewaren’ voor de schuldeiser. Hij mag het niet verkopen of aan een ander geven of uitlenen.

Een voorbeeld. Zoever BV schakelt Bouwbedrijf Joop & zn. BV in om haar bedrijfsgebouw grondig te renoveren. De klus is geklaard en Zoever BV is blij met het resultaat. Bouwbedrijf Joop & zn. BV stuurt Zoever BV een eindafrekening inclusief meerwerkfactuur van € 25.000,-. Zoever BV betaalt deze factuur niet, ook niet na meerdere sommaties van het bouwbedrijf.

Bouwbedrijf Joop & zn. BV legt daarom conservatoir beslag op de bankrekeningen van Zoever BV, waardoor Zoever BV niet meer het saldo van die bankrekeningen kan gebruiken voor het bijvoorbeeld uitbetalen van de salarissen van haar personeel. Zoever BV besluit eieren voor haar geld te kiezen en de factuur van Bouwbedrijf Joop & zn. BV te voldoen.

Voor het leggen van het beslag moet u toestemming (‘verlof’) krijgen van de rechter. De advocaat van de schuldeiser dient een verzoekschrift in bij de rechtbank, waarna de rechter onderzoekt of er genoeg redenen zijn voor een conservatoir beslag. Meestal verleent de rechter op zeer korte termijn (soms enkele uren) zijn verlof, in veel gevallen zonder dat de schuldenaar hierover is gehoord. Vervolgens legt de deurwaarder in opdracht van de schuldeiser het beslag, iets waarop de schuldenaar meestal niet is voorbereid.

Wanneer mag ik conservatoir beslag leggen?

Conservatoir beslag is bedoeld om een vordering betaald te krijgen. U kunt dus alleen conservatoir beslag leggen als u een vordering op een debiteur hebt. Bovendien is belangrijk dat u de schuldenaar in de gelegenheid heeft gesteld zijn vordering te voldoen. In ieder geval moet de betaaltermijn zijn verstreken. Aangezien een beslag een zeer ingrijpende maatregel is, is het aan te raden eerst te proberen via sommaties uw vordering betaald te krijgen.

Lukt dat niet, dan kunt u beslag (laten) leggen. Uiteraard wel na verkregen verlof van de rechter die aan de beslaglegging de voorwaarde verbindt dat na de beslaglegging een gerechtelijke procedure wordt opgestart zodat de vordering van de schuldeiser op de schuldenaar ook komt vast te staan. In veel gevallen blijft de gerechtelijke procedure echter uit, omdat de schuldenaar waarop conservatoir beslag is gelegd alsnog tot betaling over gaat.

Wat levert een conservatoir beslag mij op?

Alhoewel een conservatoir beslag na een uitspraak in een gerechtelijke procedure omgezet kan worden in een executoriaal beslag, dient het in de eerste plaats als drukmiddel. Een conservatoir beslag (op bijvoorbeeld een bankrekening) heeft namelijk een grote impact op de bedrijfsvoering of het dagelijks leven van de ‘beslagene’ (de debiteur). Waar het sturen van sommaties vaak zonder effect blijft, leidt het leggen van conservatoir beslag meestal wél tot voldoening van de vordering.

Wat kan Bernhaege Advocaten voor mij betekenen?

Bernhaege helpt u bij het innen van uw onbetaalde vorderingen vanaf € 10.000,- door het leggen van conservatoir beslag. Voor lagere vorderingen is een beslaglegging veelal niet interessant. Voor fixed prices leggen wij namens u beslag op vermogensbestanddelen van uw debiteur, zoals op bankrekeningen, bedrijfspanden, woningen/appartementen, aandelen, machines, voorraden, alle soorten vervoersmiddelen over de weg, schepen, vliegtuigen of onder derden (bijvoorbeeld onder een opdrachtgever of werkgever).

In een persoonlijk gesprek bespreken we graag uw situatie en lichten wij toe wat wij concreet voor u kunnen betekenen. Voelt u zich door uw schuldenaar ook aan het lijntje gehouden? Wilt u uw factuur wél voldaan krijgen?

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Andere expertises van ons kantoor.

Bedrijfsovername.

Een fusie of de aan- danwel verkoop van een bedrijf middels een aandelenoverdracht.

Ondernemingsrecht.

Het recht dat van toepassing is op rechtspersonen zijnde bv’s, nv’s, vereniging en stichtingen.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.