Op ons kantoor is mooi werk van de eigenzinnige kunstenares Truus Brands te bewonderen in de expositie “Girlpower”. Kom dus vooral een keer langs op ons prachtige kantoor in de voormalige pastorie te Veghel.

De expositie wordt hier en daar nog wel eens aangepast, waardoor Truus Brands geregeld bij ons langskomt. Tijdens haar laatste bezoek raakten wij aan de praat over “inbreuk intellectueel eigendom enzo” en zij haalde aan dat als een werk op 7 punten verschilt het toch geen inbreuk op het intellectueel eigendom meer was. Over die zogenoemde regel schreef ik al eerder een blog die nu is opgenomen in mijn e-book Auteursrecht deel 3. Omdat dat deel pas later online zal komen en ik Truus beloofde dit weer eens onder de aandacht te brengen, hierbij toch alvast dat stukje.
Afbeelding collage blijvende expositie van Truus Brands bij Bernhaege Advocaten

Inbreuk intellectueel eigendom en auteursrecht

Als een werk auteursrechtelijk beschermd is, wanneer wordt daarop dan inbreuk gemaakt? Er moet dan in ieder geval zonder toestemming sprake zijn van een handeling die beschouwd wordt als verveelvoudiging en/of openbaarmaking van het beschermde werk waarin de beschermde trekken van het werk zijn overgenomen.

Hardnekkig gerucht over inbreuk intellectueel eigendom

Al tijden gaat het verhaal dat als een ander op 7 punten een auteursrechtelijk beschermd werk zou veranderen, er geen sprake meer zou zijn van inbreuk op auteursrechten. Ik moet toegeven: dat klinkt best goed en dat zou ook makkelijk zijn, want dan zou ik telkens weer het spelletje: “Zoek de 7 verschillen” op kantoor kunnen spelen en aan de hand daarvan aangeven of iets inbreuk maakt of niet. Helaas (?) is dat toch niet het geval. Het verhaal van de 7 verschillen is niet waar en dus een – hardnekkig – gerucht (en wordt dus terecht ook wel het fabeltje of de mythe van de 7 verschillen genoemd). Ik hoor het nog vaak (en zo dus ook nu met Truus) voorbij komen, maar ook op het internet “zingt” dat natuurlijk makkelijk rond, zoals bijvoorbeeld ook in een interview dat in februari 2011 in de Adformatie werd geplaatst. Op een vraag over het auteursrecht – in dit geval op afbeeldingen – werd geantwoord: “Er is een groot grijs gebied, want als je 7 dingen verandert ontstaat er een nieuw beeld.”

Geen verschil

Het aantal aangebrachte verschillen is niet belangrijk voor inbreuk op intellectueel eigendom (en “maakt niet het verschil”, zal ik maar zeggen). Het kan voorkomen dat een product op wel 15 punten verschilt, maar nog steeds inbreuk maakt op de auteursrechten van een ander werk. Maar ook omgekeerd: iets verschilt maar op 2 of 3 punten, maar maakt toch geen inbreuk op auteursrechten.

Inbreukcriterium

De praktijk is dus ingewikkelder dan “zoek de 7 verschillen”. Per specifiek geval moet er gekeken worden of er sprake is van “een gehele of gedeeltelijke bewerking of nabootsing in gewijzigde vorm, welke niet als nieuw, oorspronkelijk werk kan worden aangemerkt”, waarbij uiteindelijk wordt gekeken naar “de totaalindrukken” van de verschillende werken. En met één belangrijk verschil kan de totaalindruk bijvoorbeeld al zo anders zijn dat er helemaal geen sprake is van inbreuk.

Tip

Vergeet dus alsjeblieft de 7 verschillen-regel! Twijfelt u of iets inbreuk maakt op uw intellectuele eigendom of auteursrecht (of dat u misschien inbreuk zou maken op het auteursrecht van iemand anders), leg dit dan eens ter beoordeling voor alvorens daarmee zelf verder te gaan. Door ervaring kunnen wij meer vertellen over die totaalindrukken. 

Voor direct contact met mr. Muriel van den Hazenkamp, mail naar mvdhazenkamp@bernhaege.nl of bel 0413 – 35 22 11.